O izborima i politici u BiH

Schwarz-Schilling: Hrvati su u boljoj poziciji od Bošnjaka

"Komšić je Hrvat kao što je i Čović, zaustaviti diplomatsku ofenzivu Hrvatske"
Vijesti / Politika | 21. 12. 2018. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Christian Schwarz-Schilling, bivši visoki predstavnik za BiH, u razgovoru za Globus kazao je da je “Komšić je Hrvat, a ne pripadnik neke druge nacije. Isto kao što je i Dragan Čović Hrvat".

"Očekujem da će nakon pisma nas trojice bivših visokih predstavnika Federica Mogherini donijeti izvješće s jasnom porukom da Hrvatska nužno mora prestati provoditi nacionalističku politiku kojoj je cilj uspostava trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini. Takva politika nas dovodi u veoma opasnu situaciju koja jako podsjeća na onu s početka 90-ih godina kada je započeo rat nakon sporazuma između Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića po kojem su trebale biti stvorene velika Srbija i velika Hrvatska.

 


Daytonski sporazum je jasno odredio da u Bosni i Hercegovini imamo dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku. Svaki pokušaj da se to promijeni predstavlja rušenje sporazuma koji je u Daytonu potpisala i Hrvatska te ga se stoga mora i pridržavati", ističe Schwarz-Schilling.

Komšić je predsjednik svih građana

Na pitanje vidi li ikakav problem u tome da su za hrvatskog predstavnika u tročlanom Predsjedništvu glasali pretežno Bošnjaci, Schwarz-Schilling nam odgovara kako su Željka Komšića izabrali građani BiH te je on predsjednik svih građana BiH, a ne samo Hrvata.

“Komšić je Hrvat, a ne pripadnik neke druge nacije. Isto kao što je i Dragan Čović Hrvat. Na izborima su birači odlučili da ne žele Čovića nego Komšića. Kao što su na prošlim izborima izabrali Čovića. To je legalna i legitimna odluka naroda. Kada je Čović bio izabran za člana Predsjedništva, onda nije imao ništa protiv takvog izbornog zakona nego ga je prihvaćao, a sada, kada on nije izabran, protivi se tom istom zakonu. Sve se ovo događa samo zato što Čović nije izabran. U pitanju, dakle, nije položaj hrvatskog naroda u BiH nego samo jednog jedinog čovjeka. Federacija BiH je jedan entitet u kojem se ne može gledati koji je narod većina, a koji manjina. To je vrlo jasno i o tome uopće ne treba raspravljati. Stoga Europska unija mora inzistirati na provođenju zakona i primjeni Daytonskog sporazuma”, rekao je Globusu Schwarz-Schilling, dodajući da se, ako se Izborni zakon mijenja, o tome moraju prethodno svi usuglasiti.

Upravo takav stav, smatra, mora zauzeti i Federica Mogherini.

Hrvati nisu diskriminirani

Kako komentira reakcije hrvatskog premijera i ministrice vanjskih poslova da pismu trojice bivših visokih predstavnika ne treba pridavati veliku važnost?

''Ne znam što su oni rekli. Ovo je pitanje istine i zakonitosti. Te dvije stvari se ne mogu dovoditi u pitanje. Ponavljam – istina i legalnost. Nadam se da će među vodstvom Republike Hrvatske prevladati razum, a ne nacionalizam'', zaključuje njemački političar koji vjeruje da neće doći do daljnjeg zaoštravanja situacije u BiH i da ne treba strahovati da bi mogao izbiti novi ratni sukob.

''Narodi u Bosni i Hercegovini jako dobro znaju što je rat i ne žele ratovati. Problem je u nekim političarima. I u Hrvatskoj ima političara koji razumiju situaciju i koji dijele moje stavove o situaciji u BiH, a među njima je i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Svatko tko potiče nacionalizam u BiH trebao bi biti svjestan toga što radi, primjerice, kada govori da su Hrvati u BiH diskriminirani. Kako su to Hrvati diskriminirani? Onaj tko to govori, prvo to mora dokazati. To je najobičnija laž. Ne samo da nisu diskriminirani, nego su Hrvati u BiH u boljoj poziciji od Bošnjaka jer imaju hrvatsko državljanstvo'', govori 88-godišnji Schwarz-Schilling i ističe kako su s hrvatskim dokumentima Hrvati iz BiH građani EU.

Hrvatska, prema njegovu mišljenju, trenutno koristi svoje članstvo u EU za provođenje svoje nacionalističke politike u susjednoj državi.

Diplomatska ofenziva Hrvatske

''Moramo zaustaviti diplomatsku ofenzivu Hrvatske jer ne govore istinu. Miješaju Izborni zakon s pitanjem izbora članova Predsjedništva, a to je ogromna laž s kojom u Bosni i Hercegovini kreiraju propagandu protiv gospodina Komšića. To nitko u javnosti ne razjašnjava i zbog toga smo se mi, bivši visoki predstavnici, ujedinili rekavši - moramo pojasniti situaciju kako bi ona bila jasna Europskoj uniji, političarima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Moramo se pobrinuti da se istina čuje, posebno tijekom sastanka Vijeća za vanjske poslove EU u prosincu'', ustvrdio je Christian Schwarz-Schilling kojeg je Vijeće za implementaciju mira s prvim danom 2006. imenovalo visokim predstavnikom za BiH, a tu je dužnost obnašao do 2007. godine.

Njegov je mandat obilježio neuspjeli pokušaj ustavne reforme, zvan Travanjski paket. Od 1982. do 1992. Schwarz-Schilling bio je njemački ministar pošte i komunikacija u vladama Helmuta Kohla.

Cijeli tekst pročitajte na portalu Jutarnjeg lista.

Kopirati
Drag cursor here to close