Otkrio namjere

Schmidt u SAD-u: Spriječiti poništavanje postignutih rezultata

Schmidt je govorio o izazovima uzrokovanim trenutnom blokadom političkih i institucionalnih procesa na državnom nivou.
Vijesti / Politika | 24. 11. 2021. u 21:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Christian Schmidt boravio je u Washingtonu kako bi s dužnosnicima Sjedinjenih Američkih Država razgovarao o aktualnim političkim događanjima i odvijanju cjelokupnog procesa provođenja mira u Bosni i Hercegovini.

Tijekom sastanaka s visokorangiranim dužnosnicima State Departmenta i Vijeća za nacionalnu sigurnost, uključujući i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, savjetnika State Departmenta Dereka Cholleta i pod tajnicu State Departmenta Victoriju Nuland, visoki predstavnik je govorio o izazovima uzrokovanim trenutnom blokadom političkih i institucionalnih procesa na državnom nivou, kao i neodgovornim avanturističkim inicijativama koje dolaze od rukovodstva Republike Srpske. 

"Puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i ustavno-pravnog okvira BiH, očuvanje institucionalne funkcionalnosti, kao i jačanje institucionalnih kapaciteta su glavna pitanja na koje se fokusira međunarodna zajednica u BiH. Spriječiti poništavanje rezultata postignutih tijekom proteklih 26 godina je ključni prioritet. Uspješan odgovor na trenutne izazove pružit će BiH priliku da napreduje na putu ka EU, što podrazumijeva i ispunjavanje ciljeva i uvjeta za okončanje međunarodne supervizije", rekao je Schmidt.

Tijekom posjete Washingtonu, visoki predstavnik se sastao i sa šeficom Misije Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Alinom Iancu, te prisustvovao okruglom stolu pod nazivom "Bosna i Hercegovina i stabilnost na zapadnom Balkanu" u organizaciji Instituta Hudson i Fondacije Hanns-Seidel, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.

Kopirati
Drag cursor here to close