Budući visoki predstavnik

Schmidt: "Ratne zločince ne odlikuje junaštvo"

"Ovaj sud stavlja do znanja da za ratne zločine ne mogu postojati opravdanja. Bez strogog progona počinitelja i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti", kazao je budući visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.
Vijesti / Politika | 09. 06. 2021. u 22:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Christian Schmidt, član njemačkog Bundestaga oglasio se povodom presude Ratku Mladiću, ocijenivši kako je on jedan od glavnih odgovornih za masakre koji su se dogodili u Bosni i Hercegovini početkom 1990-ih.

Christian Schmidt je ukazao na "gorko iskustvo" da su ratni zločini i genocid bili mogući u Europi krajem 20. stoljeća.

"Tada je međunarodna zajednica oklijevala predugo prije intervencije u ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Tek je nakon genocida u Srebrenici u srpnju 1995. međunarodna zajednica intervenirala. Omogućivši Daytonski mirovni sporazum krajem 1995. godine", ističe budući visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

U objavi koju na svojoj Facebook stranici, prenosi fondacija Konrad Adenauer, Schmidt navodi kako je rad Haškog suda za ratne zločine od neprocjenjive važnosti za ljude u Bosni i Hercegovini. A, također i za ljude širom svijeta.

"Ovaj sud stavlja do znanja da za ratne zločine ne mogu postojati opravdanja. Bez strogog progona počinitelja i bez otvorenog pristupa ne može biti dugoročne stabilnosti. Riječ je o individualnoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti. Posebno za genocid. Bez obzira na porijeklo, rang ili druge izgovore. Za ono što genocid jeste: čisto brutalno nehumano nasilje. Za to ne postoji opravdanje", zaključio je Christian Schmidt.

Poručio je kako svi građani Bosne i Hercegovine imaju pravo na miran suživot te da imaju pravo znati što se dogodilo i kako u budućnosti neće biti nasilja, terora i razaranja.

"Stoga ratne zločince ne odlikuje junaštvo. Moja je zemlja to morala na težak način naučiti, razumjeti i prevladati. Međunarodna zajednica je puno pomogla. Odgovorni moraju raditi u uskoj suradnji s civilnim društvom. Moraju se odlučno suprotstaviti prikrivanju ili čak poricanju zločina", poručio je budući prvi čovjek OHR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close