Uvjerili ga

Schmidt: Dodik je odustao od povlačenja iz Oružanih snaga BiH

Schmidt je rekao da su regionalni čelnici uvjerili Milorada Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje vojnika iz Oružanih snaga BiH i ponovo napravi vojsku RS-a.
Vijesti / Politika | 25. 11. 2021. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rekao je da je prijetnja "srpskih separatista" ponovnom uspostavom vlastite vojske za sada oslabjela, ali zemlja i regija još uvijek idu ka krizi ako ne bude značajnog diplomatskog angažmana SAD-a i Europe", javio je britanski Guardian.

Schmidt je rekao da su regionalni čelnici uvjerili Milorada Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje vojnika iz Oružanih snaga BiH i ponovo napravi vojsku RS-a.

"Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u susjedstvu, dobio poruku da nitko neće prihvatiti način koji vodi povećanom potencijalu političkog i, nadamo se da ne, vojnog sukoba", rekao je Schmidt za Guardian u intervjuu u Washingtonu.

Schmidt je rekao da zapravo ne vidi opasnost od rata te da je u zemlji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992. kada je izbio rat u BiH.

"Srećom, ima premalo raspoložive vojne imovine", rekao je.

Međutim, Schmidt je ustvrdio da Dodikova separatistička retorika i njegova obećanja da će prekinuti pravni i porezni sustav vode zemlju ka teškoj krizi.

"Ova samoispunjavajuća taktika došla je do točke u kojoj se on ne može vratiti, a da ne izgubi obraz. Moj dojam je da smo vrlo, vrlo blizu ove točke i za to je potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice", rekao Schmidt.

Dodao je da je "izazov takvog raspada Bosne i Hercegovine to što se to ne može ograničiti samo na Bosnu i Hercegovinu".

Kopirati
Drag cursor here to close