Sastanak u sjedištu Vlade

Sazvati sjednicu Doma naroda i usvojiti proračun FBiH

Sudionici su podsjetili da neusvajanje proračuna dovodi u pitanje isplatu naknada braniteljima.
Vijesti / Politika | 31. 01. 2019. u 17:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Sastanak u sjedištu Vlade

Sa sastanka predstavnika dva federalna ministarstva s braniteljskim udruženjima i s nekoliko drugih institucija upućen je zajednički apel za što skorije sazivanje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i usvajanje federalnog proračuna za 2019. godinu.

Sudionici su podsjetili da neusvajanje proračuna dovodi u pitanje isplatu naknada braniteljima i najranjivijim kategorijama kojima su jedini izvor financiranja upravo ove naknade, kao i da bi neusvajanje proračuna te blokiranje isplata moglo dovesti do nesagledivih posljedica.

Rješavanje umirovljenja ratnih vojnih invalida

Ovaj radni sastanak u sjedištu Vlade Federacije BiH održali su ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača s predstavnicima Koordinacije braniteljskih organizacija Armije RBiH, direktorima Federalnog zavoda MIO, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u FBiH i Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, priopćeno je iz braniteljskog ministarstva.

Razmatrano je nekoliko pitanja, između ostalih izmjene i dopune Zakona o MIO FBiH, izmjene i dopune Zakona o Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH te inicijativu Saveza RVI i HVIDR-e o rješavanju umirovljenja ratnih vojnih invalida šezdesetpostotne invalidnosti.

Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku i Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida rata podržavaju izmjene i dopune Zakona o MIO FBiH te će Ministarstvo za rad i socijalnu politiku u narednom periodu, u skladu s dostavljenim inicijativama, pripremiti tekst izmjena i dopuna Zakona o MIO FBiH, zaključeno je.

Potrebno dopuniti Zakon

Također je zaključeno da u što kraćem roku treba izmijeniti i dopuniti Zakon o Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH na način da se značajno olakša zapošljavanje tih osoba, a da Fond ojača i ima bolju ulogu. Pokrenuta je inicijativa za formiranje radne grupe koja će raditi na ovom pitanju.

U vezi s inicijativom Saveza RVI i HVIDR-e o rješavanju umirovljenja RVI 60%, zaključeno je da tu inicijativu ponovno treba vratiti Savezu RVI i HVIDR-i kako bi njihovi predstavnici usuglasili u kom pravcu treba djelovati, pa inicijativu ponovno dostaviti Federalnom ministarstvu.

Predstavnici Koordinacije braniteljskih organizacija Armije RBiH upitali su ministra Bukvarevića je li moguće isplatiti naknade braniteljskoj kategoriji bez usvajanja proračun u Domu naroda Federacije BIH, a on je jasno kazao da su sve isplate iz federalnog proračuna blokirane do njegovog usvajanja u Domu naroda FBiH. Podsjetio je da su Vlada FBiH i Zastupnički dom FBiH uradili svoj dio posla, što treba da učini i Dom naroda FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close