Konzultacije

Savez za promjene neće na sastanak s Dodikom o Tužiteljstvu

Dodik je na razgovore pozvao predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića, premijerku Željku Cvijanović, ministre policije i boračkih pitanja, predsjednike političkih stranaka u Narodnoj skupštini RS-a
Vijesti / Politika | 12. 10. 2017. u 13:52 Fena
Kopirati

Predstavnici Saveza za promjene neće se odazvati na konzultativni sastanak, koji je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio za subotu, 14. listopada, u vezi s radom Suda i Tužiteljstva BiH, neslužbeno saznaje Fena.

Dodik je na razgovore pozvao predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića, premijerku Željku Cvijanović, ministre policije i boračkih pitanja, predsjednike političkih stranaka  u Narodnoj skupštini RS-a, te predstavnike tog bh. entiteta u institucijama BiH.

Poziv na sastanak upućen je boračkim i udruženjima ratnih vojnih invalida, bivših logoraša, Udruženju žena žrtva rata u RS-u te Centru Vlade RS-a za istraživanje rata, ali i mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu. 

Na Dodikovom popisu pozvanih je ukupno 30 osoba.

Konzultativni sastanak je sazvao, kako je naveo, povodom odluke Suda BiH o oslobađajućoj presudi Naseru Oriću, "radi dogovora o daljem poduzimanju mjera u vezi s tom presudom".

Dodik je jučer na Palama rekao da je presuda Oriću ''nedopustiva i da se preko ovakvog rada Suda i Tužiteljstva BiH ne može preći''.

Kazao je i da nije protiv toga da se u okviru nekog drugog rješenja zadrže Sud i Tužiteljstvo BiH, ali definirani na drugačijim osnovama od postojećih.

Ponovo je pozvao Srbe koji rade u ovim institucijama da ih napuste te najavio da će im tim povodom pojedinačno uputiti i pismo.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Kopirati