Mi ne

Sattler vidio dobre korake u BiH

Komentirajući inicijativu da BiH postane dio "mini-Schengena", Sattler je izrazio nadu da će ona imati pozitivan epilog.
Vijesti / Politika | 24. 09. 2020. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH je za relativno kratko vrijeme napravila nekoliko dobrih koraka naprijed na svom putu k EU'', ocijenio je specijalni predstavnik EU Johann Sattler i izrazio nadu da će BiH do kraja godine dobiti nekoliko novih zakonskih rješenja, te strategiju za rješavanje predmeta ratnih zločina.

Sattler je za Glas Srpske rekao kako je Europa pokazala da neće BiH ostaviti na cjedilu, ali i da domaći lideri moraju pokazati ozbiljnost i volju na djelima.

Bitna je suština

Komentirajući inicijativu da BiH postane dio "mini-Schengena", Sattler je izrazio nadu da će ona imati pozitivan epilog.

"EU podržava regionalnu ekonomsku integraciju, kako god se nazivala. Bitna je suština, a to su elementi za zajedničko tržište. Ne govorimo samo o slobodi kretanja ljudi, već i kapitala, usluga i robe. Bila bi prava odluka da BiH postane dio ove inicijative", rekao je Sattler za Glas Srpske.

Govoreći o pomoći EU u ublažavanju posljedica virusa korona u BiH, on je naveo da je donirano sedam milijuna eura kroz medicinsku opremu i druge potrepštine, osigurano je više od 70 milijuna eura za podršku gospodarstvu, malim i srednjim poduzećima, posebno u najviše pogođenim sektorima poput turizma, a treća stvar je makrofinancijska podrška.

"To je naša ponuda koja još nije realizirana jer je domaćim vlastima, na različitim razinama, trebalo dosta vremena da se usuglase", rekao je Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

Pohvala trojci

Kada je riječ o putu BiH ka EU, Sattler je naglasio da su događanja u proteklih šest mjeseci jasno pokazala da je napredak moguć, čak i na veoma teškim pitanjima.

"Želim pohvaliti sva tri člana Predsjedništva BiH koja su ponovo pokrenula proces rješavanja 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i od tada smo vidjeli da se može napredovati. Vlada Republike Srpske je usvojila Strategiju za reformu javne uprave koja je dugo bila na čekanju, postignut je dogovor za Mostar, gdje će biti održani izbori nakon 12 godina, a tu je i parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, čiji je rad deblokiran nakon pet godina", naveo je Sattler.

Dodao je kako to "ide u prilog onoga što građani žele, a to je brzi napredak".

Sattler je rekao da se u sljedeća dva, tri mjeseca radi na zakonodavnim pitanjima, odnosno zakonima o javnim nabavkama, sukobu interesa, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, a tu je i strategija za rad na predmetima ratnih zločina.

Ne možemo u EU s OHR-om

Odgovarajući na pitanje može li BiH biti dio EU dok ima strane suci i OHR, Sattler je rekao da se u Mišljenju Europske komisije navodi da je međunarodna supervizija u suprotnosti s članstvom u EU, tako da se to reflektira na OHR, ali i Ustavni sud.

"Strani suci su samo jedan od elemenata. Treba osigurati profesionalizam i integritet Suda i sudaca", naveo je specijalni predstavnik EU.

Kada je riječ o provođenju odluke "Sejdić i Finci", Sattler kaže da to pitanje neće nestati i dio je 14 prioriteta.

"Postoji još presuda Europskog suda za ljudska prava koje se tiču demokracije i ostvarivanja aktivnog i pasivnog biračkog prava, te ih sve treba provesti. Sporazum iz Mostara govori i o realizaciji presuda Europskog suda. Sljedeća godina, koja nije izborna, jeste ključna", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close