Pomalo

Sattler: Spustite loptu

S povijesnog aspekta, imam utisak i bolno je što se na Balkanu, a posebno u BiH, iznova vode ratovi iz prošlosti žestokom retorikom, umjesto da se zajednički gradi budućnost'', kazao je Sattler.
Vijesti / Politika | 14. 05. 2020. u 18:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler istaknuo je da svaka vjerska zajednica ima puno pravo da održava bilo koje vjerske obrede za nevine žrtve ratova te da se ovi događaji ne smiju politički zloupotrebljavati, komenitarjući reakcije na najavljenu misu u Sarajevu za bleiburške žrtve. 

Zajednička budućnost

''Istovremeno, organizatori su dužni osigurati da takvi događaji nisu politički zloupotrijebljeni. S obzirom na to da dolazim iz zemlje u kojoj se Bleiburg nalazi, mogu reći da smo imali puno izazova s organizatorima proteklih godina. Zato prošle godine misa nije održana jer je Katolička crkva zaključila da se radi o političkoj zloupotrebi koja joj škodi i odbila da se to organizira. No, također su neprihvatljive prijetnje onima koji žele da sudjeluju, ali i generalno prijetnje bilo kome. Pozvao bih na sve da spuste loptu. S povijesnog aspekta, imam utisak i bolno je što se na Balkanu, a posebno u BiH, iznova vode ratovi iz prošlosti žestokom retorikom, umjesto da se zajednički gradi budućnost'', kazao je Sattler za Avaz.

Osvrnuo se na suradnju vlasti u BiH za vrijeme pandemije, no i istaknuo kako slijedi nova faza očuvanja radnih mjesta.

''Sve smo uradili s naše strane, uključujući osiguranje medicinske opreme, samo za to smo osigurali 7 milijuna eura, jer je to bio prioritet. Ali sada treba balansirati potrebom očuvanja radnih mjesta. Bit će ovo teška godina i u tom smislu smo osigurali makrofinancijsku podršku od 250 milijuna eura za proračune, jer će neminovno doći do smanjenja poreznih prihoda. I u ovoj, drugoj fazi postepenog popuštanja mjera potrebno je očuvati disciplinu, držati socijalnu higijenu, nositi maske. Ove mjere će se zadržati dugo, barem dok ne budemo imali učinkovito cjepivo'', rekao je Satler.

Što s novcem?

Pojasnio je da su, i pored krize u kojoj se nalazi, ne samo BiH već i cijeli svijet, lideri u BiH imali dobru suradnju, uključujući i onu između entiteta. Ipak, iskazao je razočarenje da ni nakon mjesec nema rješenja u vezi s raspodjelom sredstava MMF-a u iznosu od 330 milijuna eura.

''Na tom sastanku su sudjelovali ministri financija svih razina, predsjednici entitetskih vlada, stranački lideri. Ali ni mjesec kasnije to pitanje još nije riješeno. Iskoristio bih priliku da apeliram na lidere, prije svega u FBiH, na relaciji HDZ - SDA, da pronađu rješenje, jer građani ne mogu imati koristi od 330 milijuna eura ako se ne nađe rješenje. Europski put sam po sebi propisuje desetine javnih akata koje je potrebno predočiti u domaći pravni sustav, što znači da se mora imati koordinaciju, suglasnost, tako da se mora naći način da proces ide uz što manje poteškoća. Sve zemlje koje su se pridružile EU su prošle kroz taj proces i BiH neće biti izuzetak. Dat ću vam primjer. Jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK je Zakon o javnim nabavkama. Pomogli smo izradu tog zakona, ali već godinu nije moguće da budu usvojene izmjene i dopune tog zakona u Parlamentu'', kazao je Sattler.

Kopirati
Drag cursor here to close