Medicinske svrhe

Sattler podijelio još opreme

''Europska unija je najlojalniji partner Bosne i Hercegovine i to smo dokazali puno puta do sada. Od samog početka ove krize radili smo na tome da se nabavi neophodna medicinska oprema'', kazao je Sattler.
Vijesti / Politika | 22. 05. 2020. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je uručio kvalitetnu medicinsku opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u BiH, čiju je nabavku financirala Europska unija u vrijednosti od preko 800,000 eura.

''Europska unija je najlojalniji partner Bosne i Hercegovine i to smo dokazali puno puta do sada. Od samog početka ove krize radili smo na tome da se nabavi neophodna medicinska oprema. U podršci odgovora Bosne i Hercegovine na pandemiju, osigurali smo 80,5 milijuna eura bespovratnih sredstava kako bismo sačuvali živote i poslove, i još 250 milijuna eura kroz makrofinansijsku podršku. Sretan sam što imam priliku isporučiti ono što smo obećali. Možete biti sigurni u jednu stvar, Europska unija ostaje uz BiH'', rekao je veleposlanik Sattler. 

Oprema koja će se danas isporučiti medicinskim ustanovama širom BiH, nabavljena je u skladu sa standardima Europske unije za javne nabavke, a uključuje 10 respiratora, 3 rendgen aparata i znatne količine zaštitne medicinske opreme (zaštitna odijela, zaštitne maske, rukavice, kape i zaštitu za obuću). Respiratori su proizvedeni u EU (Švedska) i namijenjeni su za intenzivnu njegu i anesteziju. U narednim danima, očekuje se dolazak ostale medicinske opreme koju je donirala Europska unija.

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine zahvalio se Europskoj uniji na iznimno važnoj i velikoj donaciji.

''Europska unija je naš najvažniji i najbliži partner. Mi pripadamo obitelji europskih naroda i ovo što je EU uradila za nas u mjesecima pandemije pokazuje koliko vrijedimo i koliko smo veliki u očima EU. Danas dobijamo prave respiratore koji će se moći koristiti u svim bolnicama u Bosni i Hercegovini'', rekao je ministar Radončić.

''Raditi zajedno ka zajedničkom cilju je ključno za rješavanje krize. Mi u UNDP-u smo ponosni na kontinuirano partnerstvo sa Europskom unijom i vlastima Bosne i Hercegovine i radujemo se što ćemo zajedno podržati ekonomski oporavak zemlje'', naglasila je rezidentna predstavnica Steliana Nedera.

Nabavku medicinske opreme je financirala Europska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19), u sveukupnoj vrijednosti od 7 milijuna eura. Isporuka opreme se vrši u suradnji sa UNDP BiH.

Isporuka zaštitne opreme medicinskim ustanovama širom BiH počela je krajem ožujka 2020. godine i nastavit će se u narednom periodu. Očekuje se znatna količina dodatnih respiratora, EKG aparata, rendgen i ultrazvuk aparata i ostale medicinske opreme, u skladu sa potrebama medicinskih ustanova u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close