Šef Delegacije EU u BiH

Sattler: Odluke Ustavnog suda BiH pravno obavezujuće i konačne

Sattler je dodao da, kakava god da je odluka, ona je pravno obavezujuća i konačna.
Vijesti / Politika | 13. 02. 2020. u 12:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johan Sattler naglasio je danas da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovinu pravno obavezujuće i konačne.

Komentirajući odluku predstavnika vlasti iz RS da obustavljaju rad u odlučivanju u radu organa BiH, zbog nedavne odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS, Sattler je novinarima u Bijeljini, nakon dvodnevnog radnog sastanka o ekonomskim reformama, rekao da nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH vodi u pravni vakum.

''U svakom društvu i sustavu morate imati jednu konačnu instancu, arbitra, nezavisno tijelo u donošenju odluka. Jedna od okosnica je Ustavni sud BiH u ovoj zemlji, i njegove odluke su pravno obavezujuće i konačne'', istaknuo je on.

Sattler je dodao da, kakava god da je odluka, ona je pravno obavezujuća i konačna.

''Ovdje sada, u ovom trenutku, pričamo o određenim potezima iz Banja Luke, ali ja moram naglasiti da i ostatak zemlje i Federacija BiH i razinu BiH ne provode značajan broj ranijih odluka Ustavnog suda. Neprovedba ovakvih odluka dovodi do pravne neizvjesnost i do pravnog vakuma'', kazao je Sattler.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović rekla je jučer da predstavnici RS u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, bez stranih sudaca.

Na sastanku srpskih dužnosnika i predstavnika parlamentranih stranaka usvojen je i zaključak da će biti zatraženo održavanje hitne sjednice Narodne skupštine RS, koja bi mogla biti zakazana za ponedjeljak, 17. veljače, a u vezi s odlukom Ustvanog suda BiH, koji je proglasio nesutavnim član 53. Zakona o poljoprivrendom zemljištu entiteta RS.

Dužnosnici RS-a tu odluku ne prihvataju i tvrde da je "na štetu RS".

Kopirati
Drag cursor here to close