Mic po mic

Sastanak u Sarajevu: Korak bliže Vladi Federacije i(li) Izbornom zakonu

Kao jedna od tema sastanka spominje se i formiranje vlasti u Federaciji BiH kojom već dvije godine upravlja vlada u tehničkom mandatu protiv čijih se čelnika vode sudski procesi u aferi Respiratori.
Vijesti / Politika | 23. 02. 2021. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak izaslanstava Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), na čelu s predsjednicima stranaka Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, zakazan je za danas u Sarajevu.

Na njemu bi, iako nema službenih potvrda o temama sastanka, dvojica lidera trebala raspravljati o izmjenama Izbornog zakona kako su se to i obvezali Mostarskim sporazumom potpisnim u lipnju prošle godine.

Kako je navedeno nakon potpisivanja sporazuma, kojim je omogućeno i biranje u Mostaru, SDA i HDZ BiH su se ''obvezale početi s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine''.

''Aktivnosti na implementaciji ovog Sporazuma će početi u roku od 30 dana, a završiti najkasnije šest (6) mjeseci od dana potpisivanja ovog Sporazuma. Stranke potpisnice ovog Sporazuma će usuglašeni prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH uputiti u parlamentarnu proceduru u skladu s relevantnim propisima kako bi se isti usvojio do kraja godine koja prethodi godini u kojoj će se održati Opći izbori, poštujući činjenicu da se izmjene Izbornog zakona BiH ne mogu vršiti u izbornoj godini'', navedeno je u sporazumu koji je potpisan pod budnim okom međunarodnih dužnosnika.

No, kao jedna od tema sastanka spominje se i formiranje vlasti u Federaciji BiH kojom već dvije godine upravlja vlada u tehničkom mandatu protiv čijih se čelnika vode sudski procesi u aferi Respiratori.

Ranije je čelnik SDA rekao kako će o izmjenama Izbornog zakona s Čovićem razgovarati onog trenutka kada se načine pomaci u formiranju Vlade FBiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close