Teško do promjena....

Nakon sastanka sa Sattlerom - Tko je kriv za problematično pravosuđe?

Bit će teško doći do promjene Ustava, koja se očekuje u ovoj fazi. Ovo je neuobičajeno za proces pridruživanja EU, smatra Milorad Dodik
Vijesti / Politika | 07. 10. 2020. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH se mora okrenuti reformama, posebice pravosuđa, zaključeno je nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom u Sarajevu.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u narednom periodu biti potreban ozbiljan politički razgovor o mnogim temama u BiH, između ostalog o 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, reformi Ustava, pitanju udaljavanja stranih sudaca iz Ustavnog suda, kao i zatvaranju Ureda visokog predstavnika u BiH.

"Bit će teško doći do promjene Ustava, koja se očekuje u ovoj fazi. Ovo je neuobičajeno za proces pridruživanja EU. Obično se na kraju, pred samo punopravno članstvo, traži korekcija Ustava, a nama to traže gotovo na početku", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka članova Predsjedništva sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom.

Dodao je da je Sattler danas članovima Predsjedništva uručio Izvještaj o napretku BiH ka članstvu u EU, prema kojem BiH predstoji dosta obveza, te ocijenio da je dobro što bi u narednoj godini BiH mogla da ima otvorena vrata za kandidatski status za članstvo u EU.

Stranci su kreirali problematično pravosuđe

Dodik je rekao da je suglasan s dijelom Izvještaja Europske komisije u kojem se navodi da u BiH postoje problemi u oblasti pravosuđa i vladavine prava.

"Ali, oni su to kreirali, a ne mi", istaknuo je Dodik, podsjećajući da se radi o rješenjima koja je nametnuo visoki predstavnik.

"Mi govorimo 20 godina da to ne valja. I stvarno ne valja, to je katastrofa", rekao je Dodik i poručio da je u BiH potrebna sveobuhvatna reforma pravosuđa, a ne njegovih segmenata.

Prema njegovim riječima, u prvom redu treba razgovarati o poziciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća /VSTV/, pa tek onda usvajati neko rješenje.

"VSTV je mimo Ustava formiran, katastrofalnim politikama /visokog predstavnika/ Paddya Ashdowna koje je nametao ovdje", rekao je Dodik i konstatirao da je za sve buduće promjene potrebno postići politički kompromis u skladu sa Ustavom.

BiH zarobljena međunarodnim intervencionizmom

Govoreći o tome da ocjene u Izvještaju Europske komisije nisu povoljne za BiH, on je naveo da su u Izvještaju izneseni stavovi kako Europska komisija vidi BiH.

"Što ja treba da pričam o BiH koja je zarobljena, nesposobna da se kreće, zarobljena međunarodnim intervencionizmom", istakao je Dodik i ocijenio da ovakve stvari objektivno ne pomažu.

Dodik je naveo da je na sastanku razgovarano i o paketu pomoći od devet milijardi eura za zapadni Balkan.

"Paket je za regiju i još ne znamo koliko je to za BiH, ali vjerujemo da će obuhvatiti glavne investicije kao što su Koridor Vc i željezničke pruge", rekao je Dodik i dodao da bi za sve bilo dobro da budu obuhvaćeni i projekti takozvane "zelene politike", odnosno politike ekoloških pristupa, među kojima je i energetska efikasnost javnih objekata.

Srpski član Predsjedništva BiH očekuje da će narednih dana biti poznato koliko je od ovih sredstava grant, a koliko su kreditna sredstva, kao i koji su uslovi za cijelu regiju.

"Vjerujem da će biti i političkih uvjeta, do sada je bar uvijek tako bilo", zaključio je Dodik.

Zajednička izjava

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović rekao je da će članovi Predsjedništva naredni tjedan izdati zajedničku izjavu koju će uputiti svim institucijama kako bi se bez odlaganja radilo na 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Nakon sastanka u Sarajevu sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Sattlerom, Džaferović je rekao novinarima da je potrebno sprovesti cjelovitu reformu pravosuđa u BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o izbornim nepravilnostima, Džaferović je rekao da Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH mora spriječiti sve zloupotrebe.

"Neka SIP provjeri svaku prijavu i neka rade svoj posao. Neka kao regulator izbora omoguće da izborna volja ljudi na izborima bude što vjernije prikazana", rekao je DŽaferović.

Video: Džaferović nakon sastanka

Komšić na testu za koronu

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte i član Predsjednistva BiH nije mogao nazočiti današnjem sastanku sa Johannom Sattlerom jer je morao ići na testiranje na koronavirus, potvrđeno je za "Avaz" iz njegovog kabineta.

''S obzirom da je njegova kćerka pozitivna na koronu, a sve kako bi se utvrdilo da li onda može putovati u Brisel, umjesto predsjednika, sastanku je nazočio savjetnik Slaven Kovačević.


Kopirati
Drag cursor here to close