Čekanje dogovora

Maratonci trče zadnji krug? Čeka se bijeli dim iz Predsjedništva BiH

Dodik je ocijenio da će to biti samo ''jedan u nizu bezveznih sastanaka''.
Vijesti / Politika | 17. 04. 2019. u 14:28 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović sastali su se danas u Sarajevu kako bi pokušali dogovoriti formiranje državne vlasti.

Još uvijek se čekaju službene informacije i zaključci sa sastanka.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je uoči sastanka kako nije optimista da će biti postignut dogovor o formiranju vlasti na razini BiH.

Dodik je ocijenio da će to biti samo ''jedan u nizu bezveznih sastanaka''.

Lider SNSD-a, koji je ranije rekao kako je ovo zadnji sastanak kojem će nazočiti, je dodao da on na ovaj sastanak dolazi bez politike uvjetovanja, napomenuvši da u Ustavu BiH piše na koji način se popunjava Savjet ministara, ali da netko sada ruši taj Ustav i poigrava se sa cijelom strukturom u BiH.

''Kada se formira Zastupnički dom parlamenta BiH, 15 dana nakon toga mora da bude predložen kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ja sam, kao predsjedavajući Predsjedništva, pozvao sve političke str4anke i obavio konsultacije. Stavio sam to na dnevni red, a rečeno je - sačekajte i to čekanje traje do danas'', podsjetio je Dodik u izjavi novinarima u Sarajevu.

Ponovio je kako iz Republike Srpske nije došao ni jedan uvjet, ali da sa bošnjačke strane svaki dan dolazi novi uvjet i da je to ''beskrajno''.

''Ne znam šta će reći na sastanku, ali ja nemam namjeru da tamo sjedim i da čekam njihove uvjete. Jedini uvjet je - popunite Vijeće ministara kako piše u Ustavu BiH'', poručio je Dodik.

Izetbegović smatra da SNSD-u uz predsjedavajućeg pripadaju još dva, a ne tri ministarstva, a oprečni stavovi postoje i kada je u pitanju raspodjela resora između ova tri politička partnera.

Kopirati
Drag cursor here to close