Skoplje

Sassoli: Očekujemo promjenu odluke o S. Makedoniji

Sada očekujemo da će se za nekoliko mjeseci odluka promijeniti. To bi možda omogućilo institucijama Sjeverne Makedonije da započnu nove reforme i ne stanu.
Vijesti / Politika | 04. 11. 2019. u 19:07 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Twitter / David Sassoli
Novoimenovani predsjednik Evropskog parlamenta (EP) David Sassoli boravi u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, što je prva njegova posjeta izvan Europske unije (EU) od preuzimanja dužnosti, javlja Anadolu Agency (AA). 

Sassoli se u ponedjeljak sastao s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, a dvojica zvaničnika razgovarala su o europskoj perspektivi te zemlje nakon što joj je Europsko vijeće odbilo dati zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s EU-om.

Sassoli je istaknuo da su sve europske institucije uvjerenja da Sjeverna Makedonija treba započeti pregovore o pristupanju.

"Kao što znamo, vjerovali smo u početak pregovora o pristupanju. Ali sada očekujemo da će se za nekoliko mjeseci odluka promijeniti. To bi možda omogućilo institucijama Sjeverne Makedonije da započnu nove reforme i ne stanu. Imamo zajedničku budućnost", poručio je Sassoli. 

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev zahvalio se Sassoliju i Europskom parlamentu koji je glasao za rezoluciju kojom se traži otpočinjanje pregovora s tom zemljom i Albanijom. 

Istaknuo je da je odluka EU da ne započne pregovore na dnevni red stavila pitanje euroskepticma.

"Nije lako nastaviti bez strukturisanih i sustavnih pritisaka koje bi sa sobom donijeli pregovori o pridruživanju. Ali mi tvrdimo 'nema alternative'. Naravno da nastavljamo s reformama i argumentima da u zemlji prevladava pravda", rekao je Zaev. 

Predsjednik EP će se u okviru posjete Skoplju sastati i s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem i liderima političkih stranaka. Predviđeno je i da se obrati zastupnicima u Sobranju. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close