Nakon dogovora stranaka

Šarović: Srbi povratnici u Mostaru moraju imati svoje legitimne predstavnike

Šarović je istaknuo da je neophodno naći model prema kojem bi Srbi povratnici mogli u gradskoj skupštini imati svoje legitimne predstavnike.
Vijesti / Politika | 18. 06. 2020. u 13:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpska demokratska stranka pozdravlja napore partnera u Federaciji BiH i međunarodne zajednice da nakon 12 godina konačno budu održani izbori u Mostaru, ali smatramo da na rješenju treba još raditi kako bi i Srbi koji žive u Mostaru bili ravnopravni sa ostalim narodima, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Šarović je istaknuo da je neophodno naći model prema kojem bi Srbi povratnici mogli u gradskoj skupštini imati svoje legitimne predstavnike, te je izrazio bojazan da će prema predloženom rješenju Srbe predstavljati osobe iz drugih naroda koji će se po potrebi izjasniti kao Srbi, priopćeno je iz Sektora za politiku i medije SDS-a.

''Smatramo da oko 4.500 Srba koji žive u Mostaru, a koji su apsolutno diskriminirani, moraju izabrati svoje predstavnike koji će zastupati njihove interese, umjesto što im hrvatske i bošnjačke stranke nameću nelegitimne predstavnike. Neophodno je prekinuti dosadašnju praksu da se sa listi hrvatskih i bošnjačkih partija biraju predstavnici Srba koji su to preko noći postali'', naglasio je Šarović.

On je podsjetio da je srpska povratnička populacija koncentrirana u dva gradska područja – Sjever i Jug, te da je jedno od rješenja da ova dva područja biraju najmanje četiri predstavnika srpskog naroda.

''Pozivam i SNSD, koji ima mehanizam u Domu naroda PSBiH, da zajedno sa mostarskim Srbima zajedno nađemo najbolje rješenje za njih'', rekao je predsjednik SDS-a, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close