Rusija čeka odgovor

Šarović: Pitanje isplate duga za plin pitanje za vlade entiteta

Vijesti / Politika | 20. 09. 2017. u 15:29 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je pitanje isporuke, odnosno plaćanja duga za isporučeni plin Gazproma, odnosno Ruske Federacije Bosni i Hercegovini i dugovanja za isporučeni plin, aktualizirano odmah nakon isplate klirinškog duga.

Po njegovim riječima, ruska strana je u nekoliko navrata tražila da BiH da odgovor ili pripremi plan otplate dugovanja koje iznosi 104 milijuna dolara.

Kaže da je o tome skoro razgovarao s ruskim veleposlanikom, te da je ovo pitanje aktualizirano i na zajedničkoj međuvladinoj ekonomskoj komisiji Ruske Federacije i BiH u lipnja ove godine, a vjerojatno će se razgovarati i na energetskom summitu početkom listopada u Moskvi.

''Pitanje isplate duga za plin je prioritetno pitanje za vlade entiteta koje su bezuspješno u posljednjih pet-šest godina u tri navrata pokušale da se dogovore, ne o iznosu već o sudjelovanju svake od vlada koliko kojem entitetu otpada udio u otplati ovog duga. No, do sada se nisu uspjeli o tom pitanju dogovoriti'', naveo je Šarović.

Podsjetio je da je nedavno, nakon posljednjeg razgovora s ruskim veleposlanikom, uputio pismo entitetskim premijerima Željki Cvijanović i Fadilu Novaliću u kome ih je ''upozorio o obavezi BiH i predložio da dvije vlade, na nivou koji oni odrede, sjednu i naprave konačan dogovor o otplati ovog duga koji se u međuvremenu sa 104 milijuna smanjio na 99 milijuna, s obzirom na to da je Federacija BiH u ovih nekoliko godina kroz cijenu plina taj iznos smanjila za oko pet milijuna dolara".

Napomenuo je da je obaveza oba entiteta da se dogovore o otplati ovog duga i o tome obavijeste Rusku Federaciju.

''Za sada nemamo direktnih ili jasnih naznaka da bi došla u pitanje isporuka plina Bosni i Hercegovini. Bilo je nekih spekulacija o tom pitanju, no ipak ne mogu da potvrdim da je opasnost od isporuke plina za građane BiH izvjesna, ali da može da bude komplikacija, to je potpuno jasno'', izjavio je.

Kopirati
Drag cursor here to close