Vijeće ministara

Šarović je spreman

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je spreman postati novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH ukoliko se stvori adekvatna parlamentarna većina.
Vijesti / Politika | 23. 07. 2019. u 15:36 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je spreman postati novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH ukoliko se stvori adekvatna parlamentarna većina.

O Pelješkom

On je kazao da su pitanja Trgovske gore, granice i Pelješkog mosta važna pitanja za BiH kada je riječ o odnosima sa susjednom Hrvatskom.

“BiH bi trebao interesirati izlaz na otvoreno more. Već je interes svakom čovjeku u oba entiteta da branimo izlaz na otvoreno more nego da štitimo izgradnju Pelješkog mosta”, rekao je Šarović.

Šarović je dodao da je za BiH suštinski bitno da usmjeri sve svoje snage kako bi se riješila pitanja granice i spriječila izgradnja odlagališta nuklearnog otpada u blizini bh. granice.

“Oko toga svi treba da se okupimo i imamo jedinstven stav prema susjednoj zemlji koju poštujemo. Mi trebamo gledati svoje, a ne tuđe interese”, kazao je Šarović.

Istaknuo je da Vijeće ministara BiH nije raspravljalo o bilo kakvom dokumentu koji se odnosi na granicu sa Srbijom s kojom je bitno da BiH pronađe odgovarajuća rješenja.

Neće gledati po strani

Šarović je upitan i o tome da li SDS namjerava da napravi zajedno sa SDA novu većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Rekli smo da ćemo samo razgovarati s drugim strankama. U ovom trenutku ne bi davali bilo kakve prognoze i procjene. Očito da je politički neuspjeh da se za osam mjeseci nije uspio formirati novi daziv Vijeća ministara BiH”, rekao se Šarović dodajući da je njegova procjena kako se još izvjesno vrijeme neće formirati novi saziv.

Na pitanje da li je spreman biti novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Šarović je odgovorio: “Ukoliko postoji advekvatna parlamentarna većina zašto da ne. Ja ili netko drugi. Do toga treba doći i stvoriti parlamentarnu većinu”.

Kako kaže, veće su šanse da SNSD stvori parlamentarnu većinu, ali da će se ukoliko neuspjeh potraje tražiti neka druga rješenja.

“SDS neće stajati po strani i gledati šta se radi. Razgovarat ćemo s drugim strankama i vidjeti do čega će doći”, rekao je Šarović, prenosi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close