Šarović o izvještaju

Šarena slika BiH

Kazao je da je sasvim jasno da je najbolja situacija kada su u pitanju državne strategije, napomenuvši da su od četiri strategije, tri "izašle iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa".
Vijesti / Politika | 29. 05. 2019. u 15:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je izvještaj, odnosno mišljenje Europske komisije presjek stanja u Bosni i Hercegovini.

''To je naša slika rada u prethodnim godinama na svim razinama. Tu imamo jednu šarenu sliku, stvari koje je BiH dobro uradila, ali i one stvari koje su u nekom sporom ritmu ili zaostatku, kada je u pitanju reforma pravosuđa, borba protiv kriminala i korupcije i neka druga pitanja'', naveo je Šarović, upitan da prokomentira izvještaj Europske komisije.

Kazao je da je sasvim jasno da je najbolja situacija kada su u pitanju državne strategije, napomenuvši da su od četiri strategije, tri "izašle iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa".

''Očito da postoje pitanja na koja smo uspješno odgovorili u ovom reformskom procesu, ali i ona gdje smo u ozbiljnom zaostatku'', smatra Šarović.

Komesar za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn je danas na izvanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta predstavio novi izvještaj o zemljama koje žele postati članicama Europske unije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, odnosno "Paket proširenja za 2019. godinu".

Govoreći o aplikaciji BiH za članstvo u Europskoj uniji, Hahn je podsjetio da je Europska komisija dala cjelokupnu Mapu puta za reforme u oblasti demokracije, vladavine prava, ljudskih prava i javne uprave.

''Prvi put se razmatra situacija u BiH u odnosu na sve standarde koji se primjenjuju na zemlje članice, Vijeće Europske unije treba donijeti određene odluke o narednim koracima za BiH i tada će se tretirati sve reforme u svim oblastima u BiH'', podvukao je Hahn.

Kopirati
Drag cursor here to close