Dodik

Sarajevo s migrantima želi BiH pretvoriti u većinski muslimansku

Dodik je ukazao da je stacioniranje migranata u Federaciji BiH dugoročno opasno za Republiku Srpsku jer oni nakon tri godine nakon zatraženog azila mogu dobiti državljanstvo.
Vijesti / Politika | 22. 05. 2018. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da sarajevska struktura, doseljavanjem Sirijaca, Afganistanaca i drugih muslimana, nastoji da u BiH ojača strukturu i da za četiri, pet ili 10 godina piše - da je BiH većinski bošnjačka i muslimanska zemlja.

"To Sarajevo radi. Neko je dao signal migrantima da krenu. Što nisu ranije išli, prije pet godina, prošle godine? Zar neko misli da se ovo odjednom dogodilo. Prije 10, 15 godina su strane diplomate govorile da će se ovdje stvari rješavati jer će neki narod doći sa strane i ojačati ovdje strukture... Neka govore šta hoće, uvjeren sam da je to istina", rekao je Dodik za RTRS.

Niz problema


On ukazao da je stacioniranje migranata u Federaciji BiH dugoročno opasno za Republiku Srpsku jer oni nakon tri godine nakon zatraženog azila mogu dobiti državljanstvo.

"To može izazvati niz problema. Samo naivni vjeruju da je ovo pitanje humanitarnog karaktera. Ja sam veoma zabrinut zbog tog problema migranata. Naloženo je svim institucijama Srpske da se ovdje ni slučajno ne može dogoditi stacioniranje većeg broj migranata. Mi moramo štititi Srpsku i njene institucije, iako pokušavaju da nas na razne načine oslabe", naveo je Dodik.

On je rekao da će Policija Srpske bez oklijevanja onemogućiti da migranti dođu na lokacije Banjaluke i Kalinovika.

"Neka to svi znaju. Tražim za to podršku ove javnosti koja mora razumijeti o čemu se radi. Moramo biti jedinstveni i od pitanja migranata nema danas za nas važnijeg pitanja i kako ćemo to riješiti. Nije problem da humanitarno pomognemo, ali oni ne mogu dalje da uđu u Hrvatsku, ne mogu u Crnu Goru i u Srbiju. Ostaju ovdje. Imat ćemo za tri godine ozbiljan problem, jer bi mogli biti dio glasačkog tijela za par godina", rekao je Dodik.

On je rekao da Srpska nema sposobnosti, želje ni mogućnosti da na svom prostoru, bez pitanja, stacionira ijedan sabirni ili bilo kakav centar za migrante, a pogotovo ne na osnovu neke imaginarne odluke Vijeća ministara BiH.

"To ne dolazi u obzir. To neće napraviti, jer je to naša suverena nadležnost, a ne njihova. Ne mogu oni nama zadavati tu vrstu odgovornosti. Mi to odbacujemo. Trebalo je zatvoriti granicu", rekao je Dodik.

On je rekao da mu je žao migranata, ali je dodao da Srpska nije producirala migrantsku krizu koja je u Europi postala ozbiljan socijalni, ekonomski politički i svaki drugi problem.

"Samo kod nas ove gore delije u Vijeću ministara misle da su nedodirljivi i da svi mi radimo ono što su njihovi snovi. Migranti ne mogu biti stacionirani u Srpskoj", rekao je Dodik.

Humanost


On je odbacio to što neki namjeravaju da Srpskoj i njenim liderima pripišu da su nehumani.

"Veoma smo humani i pokušavamo ovdje održati naš način života i ne želimo da on bude ugrožen. Ne želimo da se ovdje stacionira 50.000 do 100.000 migranata. Naši podaci govore da će u narednih mjesec, mjesec i po na prostoru granica BiH doći najmanje 180.000 migranata, što znači da će biti ogroman pritisak na Srpsku", rekao je Dodik.

On je rekao da je nedopustivo uplitanje američkog veleposlanika u BiH Maureen Cormack u rješavanje problema migranata u BiH.

"Sada ovi iz Saveza za promjene kažu entiteti nemaju ništa sa migrantskom krizom i da moramo da slušamo njih. Koga? NJih? Sve što su uradili bilo je pogrešno. Narod ih je izabrao da predstavljaju Srpsku na nivou BiH, a sada se vraćaju kao zastupnici Sarajeva koji nama nameću modalitete ponašanja to je nedopustivo", rekao je Dodik.

On je rekao da BiH i zajedničke institucije nisu ništa činile na rješavanju problema migranata, te da su "okretale su glavu u stranu".

"I to što čine, čine trapavo i neodgovorno", rekao je Dodik, ponavljajući da je za njega i ekipu važna Srpska, koja je osjetila problem sa migrantima i na nedavnoj sjednici Vlade rekla kako to treba da se riješi.

On je dodao da institucije BiH nameću odluke, što nije suština političkog sistema u BiH, koji se zasniva od dva entiteta i tri naroda.

"Vijeće ministara nije vlada, on je pomoćni organ Predsjedništva BiH i morat ćemo se vratiti na izvorni Dayton i da to poslažemo kako jeste ili, naravno, ne može nikako", rekao je Dodik.

On je naveo da se zbog sistema odlučivanja i došlo do problema sa migrantima.

"Suštinski problem je što je granica oduzeta entitetima koji nemaju mogućnost da njome upravljaju. A onda zajednički nivo kaže - mi smo nadležni. Ako jeste što nam servirate probleme oko migranata i zašto ne zaustavite njihov ulazak u BiH. Tih odgovora nema", rekao je Dodik, prenosi Srna.

 

Kopirati
Drag cursor here to close