Izlazne ankete

Samoodređenje pobjednik kosovskih parlamentarnih izbora

Prema izvješćima britranske agencije Reuters, takav rezultat mogao bi dodatno zakomplicirati napore Zapada da se pronađe rješenje za dugogodišnje neriješene sporove Kosova i Srbije.
Vijesti / Politika | 14. 02. 2021. u 20:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokret Samoodređenje (Vetëvendosje) Albina Kurtija pobjednik je izvanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu s 53 posto glasova, a drugoplasirana je Demokratska stranka Kosova (LDK) s 20 posto glasova, pokazuju izlazne ankete koje su u nedjelju navečer objavili prištinski mediji.

Prema tim rezultatima, Samoodređenje bi u parlamentu sa 120 zastupničkih mjesta moglo osvojiti 58 mandata.

"Kosovo se danas, kao neovisna država, vraća svom narodu kao nositelju suvereniteta", poručio je u prvoj izjavi komentirajući preliminarne procjene izbora vođa Samoodređenja i donedavni premijer Albin Kurti.

Demokratska stranka Kosova i Demokratska liga Kosova (PDK) u tijesnoj su konkurenciji za drugo mesto. Očekuje se da će PDK biti drugi sa 15,4%, dok će LDK biti treći sa samo 0,3% glasova, što bi tim strankama donijelo po 17 mjesta u parlamentu, ocjene su prištinskih medija, koji uspoređuju dvije izlazne ankete.

Prema izvješćima britranske agencije Reuters, takav rezultat mogao bi dodatno zakomplicirati napore Zapada da se pronađe rješenje za dugogodišnje neriješene sporove Kosova i Srbije.

Savez za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja dobila je povjrenje oko 7,2 posto birača.

Biračka mjesta na Kosovu zatvorena su u 19 sati, a Središnje izborno povjerenstvo priopćilo je da se od 1.794.862 upisana birača na izbore odazvalo 46,7 posto.

Prema preliminarnim podacima, najveća izlaznost na područjima s većinskim srpskim stanovništvom zabilježena su na sjeveru Kosova, gdje je odaziv bio skoro 70 posto, javila je Radio-televizija Srbije, prenosi Hina.

Srpska lista, dominantna politička opcija kosovskih Srba, osvojila je 5,8 posto glasova.

Kopirati
Drag cursor here to close