Obljetnica

Samo hrvatski narod želi Bosnu i Hercegovinu

Čović je rekao kako u vrijeme zaustavljanja tenkova nije bilo višestranačja među Hrvatima u BiH, ali da je danas, kada je ono prisutno, Hrvatima u BiH potrebno zajedništvo.
Vijesti / Politika | 07. 05. 2021. u 11:32 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Danas nemamo željezne moći i sile, ali imamo još ubojitiju silu, silu politike, diplomatskog djelovanja'', rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović na obilježavanju obljetnice zaustavljanja tenkova JNA u mjestu Polog između Mostara i Širokog Brijega.

Čović je, između ostalog, rekao kako u BiH nema jedinstvenih stajališta kakvu BiH želimo i da li je uopće želimo.

Video: Čović: Samo hrvatski narod želi Bosnu i Hercegovinu

''Vjerujem da danas samo Hrvatski narod želi Bosnu i Hercegovinu jer obje druge politike, bila ona unitaristi8čka pod plaštem građanstva ili ona druga separatistička, isto govore o nestanku BiH'', rekao je Čović.

Rekao je kako u vrijeme zaustavljanja tenkova nije bilo višestranačja među Hrvatima u BiH, ali da je danas, kada je ono prisutno, potrebno zajedništvo.

''Moramo imati vrlo jasno opredjeljenje i kad je u pitanju jednakopravnost i konstitutivnost, federalizam bez kojeg ne možemo. Ne smijemo dozvoliti sebi da budemo naivni'', rekao je Čović i naveo kako, da da nije bilo Hrvata u BiH, danas ne bi imali hrvatsku kakvu imamo.

Video: Mikulić u Pologu: Ne izgubiti sebe

Ratni predsjednik Skupštine općine Široki Brijeg, Anđelko Mikulić, osvrnuo se na to da se ne smiju zanemarivati povijesne činjenice i da se iz povijesti treba učiti.

Svaki dan trebamo biti spremni mijenjati dnevni red da bi u se u povijesnoj zbilji snašli i živjeli a sebe ne izgubili'', rekao je, između ostalog, Mikulić.

Naime, na današnji dan stanovnici Širokog Brijega i okolnih mjesta zaustavili su kolonu tenkova koja se iz Mostara kretala prema Kupresu na vojnu vježbu. Ti tenkovi kasnije će sudjelovati u bitkama na Kupres.

Blokada je trajala tri dana, a o njoj je snimljen i dokumentarni film.

Video: 3 DANA / dokumentarni film 
Kopirati
Drag cursor here to close