Reakcije

Šamar Hrvatskoj, šok zbog Praljka!

General Praljak je pokazao kako je moralna i ljudska vertikala. Čovjek je vidio da sve ono za što se borio pada u vodu
Vijesti / Politika | 29. 11. 2017. u 13:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ 1990 i član Hrvatskog narodnog sabora Ilija Cvitanović rekao je kako je loša poruka "dovesti hrvatski narod u poziciju udruženog zločinačkog poduhvata i u goru ravan nego je Ratko Mladić."

"Apsolutno sam razočaran. Danas na kraju postojanja Haškog tribunala je pokazao da je to politički sud, koji ne sudi po pravdi'', rekao te prokomentirao i potez Slobodana Praljka koji je nakon izricanja presude u Haagu navodno popio otrov.

Šamar Hrvatskoj

"Ljudi koji ga znaju iz rata, znaju koliko je odlučan i hrabar i znaju koliko je pružao pomoći narodu. To je zapovjednik koji se pokazao kako se zapovijeda. On neće mirno prihvatiti presudu ovakvu kakva je planirana da bude", dodao je Cvitanović.

Božo Ljubić zastupnik Hrvatskog narodnog sabora rekao je kako je ''ovo sve skupa dio međunarodnog pothvata''.

Ljubić je komentirao kako u presudi Ratku Mladiću nije spomenut Karadžić niti političko vodstvo Srba u BiH a kamo li Beograd.

''Sve skupa od optužnice 2004. godine, presude prvostupanjske pa ove drugostupanjske nameće se utisak da je ovo sve skupa dio međunarodnog udruženog poduhvata'', smatra Ljubić, koji misli da je Hrvatska mogla i trebala učiniti puno više.

''Ovo je ujedno i šamar Republici Hrvatskoj, jer zapravo odlučujuću ulogu i ovom političkom sudu u Haagu igrali su i igraju još uvijek saveznici NATO-a u Europskoj uniji  i u svakom slučaju Hrvatska je mogla više učiniti. To ne ide na adresu postojećeg vodstva u RH, niti predsjednici niti premijeru jer su u zadnjih godinu dana učinili sve što je bilo moguće ispred RH. Kad kažem prije to govorim u zadnjih 13 godina i na period predsjednika Mesića koji je dilajući dokumente iz ureda Predsjednika, koji su selektivno davani i korišteni omogućilo vijećima da donese ovakav zaključak'', zaključio je Ljubić.

Hrvatska trebala učiniti više

Da je Hrvatska trebala učiniti više rekao je i saborski zastupnik Mostar Božo Petrov kratko prokomentiravši događanje u Haagu.

Nekadašnji dužnosnik Herceg Bosne i sveučilišni profesor Marko Tokić rekao je kako je razočaran presudom i da je šokiran postupkom generala Praljka.

''Najčasniji vojnik kojeg sam ikad vidio. On je zaštito Stari most, ograde oko Starog mosta je on stavio. Potpuna odsutnost mogućnosti da čovjek to shvati. Znajući ga kao čovjeka vjernika, ali vjerojatno taj osjećaj osobne ispravnosti, vojničke časti, nije mogao podnijeti'', rekao je Tokić.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž rekao je za Bljesak.info kaže kako odgovornost za presudu i događanje u Haagu snosi i Hrvatska politika ali i politika Hrvata u BiH koja je prepustila šestorku na milost i nemilost.

''U ovom trenutku hrvatski narod mora pokazati zajedništvo i dostojanstvo. General Praljak je pokazao kako je moralna i ljudska vertikala. Čovjek je vidio da sve ono za što se borio pada u vodu. Čovjek, koji se cijelo vrijeme sudu obraćao sa 'časni sude' sok su Šešelj, Milošević i Mladić sudu psovali, je vidio da narod koji je prihvaćao sve mirovne inicijative na kraju ispada zločinac, dok preteča ISIL-a, mudžahedini bivaju proglašeni oslobađajućom vojskom. Srbija je izostala kao agresor, a Hrvatska proglašena agresorom. Čovjek to nije mogao izdržati'', rekao je Raguž.

''Ne želimo mu zlo''

Predsjednik Udruženja logoraša BiH Jasmin Mešković kazao je u Sarajevu kako je šokiran događajem u sudnici u Den Haagu, jer žrtve zločina nikome pa niti Praljku ne žele nikakvo zlo. 

"Iako je dokazana njegova krivnja i odgovornost za zločin koji je počinio, ne želimo mu zlo. Kaznu treba izdržavati u zatvoru", kazao je Mešković ističući kako je žrtvama stalo samo do istine i činjenica.

Hina piše kako su pravomoćne presude, što ih je Prizivno vijeće Haaškog tribunala izreklo trojici od šest Hrvata iz BiH optuženih za ratne zločine, u bošnjačkim su udrugama dočekane kao očekivane, no incident kojega je u sudnici izazvao Slobodan Praljak, zbog kojega je izricanje presude prekinuto, u cijelosti je zasjenio pravi aspekt cijelog slučaja pa su i prvi komentari usmjereni uglavnom na tu činjenicu.

U prvim komentarima istaknuto je kako je Praljkov čin, u kojemu je on, nakon kratke izjave o neprihvaćanju presude popio nešto objavivši da je popio otrov, "strašan i nedopustiv propust osiguranja Haaškog tribunala" koji je bez presedana u odnosu na sve drugo što se proteklih godina tamo zbivalo.

Komentirajući same kazne koje je prije prekida sjednice izreklo Prizivno vijeće ICTY-a, Mešković je kazao kako je ishod sukladan njegovim očekivanjima.

 Srbija oslobođena

"Vjerovao sam da će (prvostupanjske) kazne biti potvrđene", kazao je Mešković.

Hamdija Jahić, bivši gradonačelnik Mostara, pozvao je sve u BiH, a posebice Mostarce, da izbjegavaju bilo kakve izgrede istaknuvši kako valja misliti o tome što će biti sutra.

"Trebamo gledati u budućnost, Haaški tribunal radi svoj posao... a nama je i dalje živjeti i graditi zajedničku budućnost", kazao je Jahić za BHT 1.

Agencija Srna piše kako su ''društvene mreže u Hrvatskoj prepune su rezigniranih komentara u vezi s činjenicom da je Haaški tribunal definitivno uvrstio Hrvatsku u udruženi zločinački poduhvat u BiH, a hrvatsko-muslimanski konflikt okarakterizirao kao međudržavni sukob''.

''Srbija je oslobođena te krivice, a Hrvatska je navedena kao odgovorna za rat u BiH - najčešće su reakcije na novinskim i drugim portalima'', piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close