Ruši Ustav?

Salkić: Tužiteljstvo je trebalo procesuirati Dodika zbog kršenja Ustava

Vijesti / Politika | 10. 10. 2017. u 19:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić pozvao je tužitelje da razmotre ulogu predsjednik tog entiteta Milorada Dodika u rušenju Ustava Bosne i Hercegovine.

Salkić je na Dodikovu najavu, da će pokrenuti aktivnosti koje za cilj imaju ukidanje Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, naglasio kako Dodik nema pravo svoje radikalne stavove iznositi uime svih građana entiteta i pozivati ih na kršenje Ustava.

''Pri tome se s nivoa institucije predsjednika jednog entiteta potpuno neodgovorno provodi nova destabilizacija političkih prilika u zemlji '', priopćeno je uz ureda entitetskog potpredsjednika.

Dodao je da Milorad Dodik svaku situaciju koristi da bi destabilizirao prilike u Bosni i Hercegovini i onemogućio njeno funkcioniranje, a potom javno ukazivao kako je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna i nemoguća zemlja.

''Njegova nova najava referenduma o gašenju Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine došla je kao nezrela i nedobronamjerna reakcija na odluku Suda Bosne i Hercegovine da Nasera Orića oslobodi optužbi za navodne ratne zločine'', smatra Salkić.

Iako je, podsjeća, Tribunal u Haagu donio oslobađajuću presudu za Nasera Orića, a sukladno tome očekivala se istovjetna presuda u Bosni i Hercegovini, iz Banja Luke su 'iznenađeni' osuli paljbu protiv Suda i Tužilaštva, tvrdeći kako ne rade dobro svoj posao.

''Naravno da ne rade! Da sud i Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine rade kako treba Milorad Dodik bi davno bio iza rešetaka zbog povrede Ustava, zbog izazivanja rasne, vjerske i nacionalne netrpeljivosti, ali i niza drugih nedjela. Zato što nije na vrijeme procesuiran Dodik je ohrabren i dat mu je prostor da može rušiti državu. Pozivam tužitelje da razmotre ulogu Milorada Dodika u rušenju ustavnog uređenju Bosne i Hercegovine'',  naveo je.

Također, Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine su, ističe Salkić, propustili priliku da procesuiraju ratne zločince.

''Evo, ja tražim odgovor: zašto do danas nitko nije procesuiran za logor u Bratuncu kojem je ubijeno više stotina nedužnih ljudi. Bio sam u tom logoru i gledao kako su nas ubijali, mučili, zlostavljali... Međutim, nikada nitko nije odgovarao. Tužiteljstvo je do sada trebalo procesuirati desetine ratnih zločinaca, ali nije. Međutim, to ne daje za pravo bilo kome da može i smije rušiti državne pravosudne institucije. Mi moramo učiniti sve da ih popravimo, da one budu funkcionalne i neovisne'', kazao je potpredsjednik Ramiz Salkić.

Kopirati
Drag cursor here to close