Sustavna diskriminacija

Salkić: Riješiti problem diskriminacije djece u obrazovanju u RS-u

Vijesti / Politika | 18. 09. 2017. u 14:26 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je posjetio Osnovnu školu '1. Mart' u Vrbanjcima kod Kotor-Varoša, u kojoj se izvodi instruktivna nastava za 60 bošnjačkih učenika.

Zbog kršenja osnovnih ljudskih prava u entitetu RS i onemogućavanja bošnjačkoj djeci da izučavaju bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, 2014. godine je uvedena instruktivna nastava u Vrbanjcima, koja se izvodi po planu i programu Zeničko-dobojskog kantona, priopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Tijekom današnje posjete Salkić je održao sastanak s predstavnicima škole i članovima Vijeća roditelja, čija djeca pohađaju ovu školu.

''Bošnjačka djeca širom bh. entiteta RS i ove školske godine su suočena s kršenjem osnovnih prava. Ovakav stupanj diskriminacije nije zabilježen u civiliziranoj Europi još od Drugog svjetskog rata. Zbog toga, i ove godine djeca u Vrbanjcima i u Konjević-Polju prinuđena su na alternativne načine školovanja, kako bi se izborili za Ustavom zagarantirana prava. Dok škole koje smo mi gradili zjape prazne ili su namijenjene samo srpskoj djeci, bošnjačka djeca pohađaju nastavu u teškim uvjetima boreći se za svoja prava. Naša borba i borba ove djece najbolje oslikava stanje u bolesnom društvu bh. entiteta RS, u kojem se prava Bošnjaka i Hrvata skoro da nikako ne poštuju, te se provodi sustavna diskriminacija'', tvrdi Salkić.

Djeca i njihovi roditelji u Vrbanjcima, dodao je, nisu sami.

''Uz njih je sav civilizirani svijet. Zato sam uvjeren da ćemo se, koristeći sve dozvoljene mehanizme, na kraju izboriti za naša prava, koja uključuju izučavanje bosanskog jezika, kojim govori više od polovine stanovnika Bosne i Hercegovine. Mi se nikada nećemo umoriti u borbi za prava naše djece. Pozivam nadležne da učine sve kako bi se riješili problemi u mjestima širom BiH, gdje postoji diskriminacija i ugrožavanje prava druge djece'', naveo je entitetski potpredsjednik.

S obzirom da entitetska vlast, kako ističe, svjesno ne želi da riješi te probleme još jednom je pozvao međunarodnu zajednicu i institucije i organizacije koje se bore za ljudska prava, da odlučno reagiraju i zaustave očiglednu diskriminaciju u entitetu RS.

''I OSCE i OHR imaju veliku odgovornost, jer se ugrožavaju prava povratnika i provođenje Aneksa 7 Daytonskog sporazuma, ali i udara na obrazovni sustav, ali i na temeljne vrijednosti u obrazovanju koje su stvaranje desetljećima'', kazao je Salkić.

Tijekom posjete Osnovnoj školi '1. mart' u Vrbanjcima Salkić je učenicima prvog i drugog razreda poklonio ruksake, a svim učenicima slatkiše.

Zajedno sa Salkićem, školu je posjetio i Sevlid Hurtić, vlasnik Izdavačke kuće 'Nam', koja već četvrtu godinu zaredom djeci u toj školi donira besplatne udžbenike.

Kopirati
Drag cursor here to close