Godina dana ničega

Salihović: Istraga je rezultat izmišljenog državnog udara

Istragu koju vodi tužiteljstvo nazvao bih 'godinu dana ničega'.
Vijesti / Politika | 08. 12. 2017. u 18:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Goran Salihović, smijenjeni glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, smatra da kaznena istraga protiv njega ''predstavlja godinu dana ničega'', a cijeli slučaj je ''farsa i montirani proces''.

Salihović, koji je jučer nastavio sa davanjem iskaza u svom stanu u Tuzli, zbog sumnje da je počinio zloupotrebu službenog položaja u Tužiteljstvu BiH, tvrdi da je sve rezultat izmišljenog ''državnog udara''.

''Istragu koju vodi tužiteljstvo nazvao bih 'godinu dana ničega'. Sve je krenulo montiranim procesom, a javnosti je servirano da sam pokušao nekakav državni udar, uhićenim ministra Dragana Mektića, bivše predsjednice Suda BiH, Meddžide Kreso, šefa Obavještajno-sigurnosne agencije, Osmana Mehmedagića, te direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perice Stanića'', kazao je Salihović, a piše Birn.

Prema njegovim rječima, odluka Ustavnog suda BiH, u kojoj je utvrđeno da je nastupila zastara u momentu izricanja disciplinske mjere koju je donijela komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV-a), pokazuje da je sve bila farsa.

Salihović smatra da je odlukom Ustavnog suda BiH “zabrinut čitav niz ljudi”, a koji su “odgovorni za njegovu smjenu” sa pozicije glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

''Ustavni sud BiH utvrdio je da je došlo do povrede postupka na fer suđenje i razumnog roka. Iskaz koji sam dao tužiteljici se tiče svega što je bilo u disciplinskom postupku. Kada je riječ o financijskim izvještajima, svaka revizija je bila pozitivna i bez rezerve'', kazao je Salihović za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Najavio je i tužbe protiv medija, koji su kako kaže, dobrim dijelom odgovorni za postupak koji je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a vodio protiv njega.

''Nebuloze o trošenju novca od ekshumacija su laž i tužit ću za klevetu medije koji su prenijeli tu priču u javnost. U BiH mnogi ne žele pravnu državu, a što se ispitivanja tiče, ono će biti nastavljeno. Ja na tome inzistiram, jer moja odbrana želi dokazati da je sve farsa'', rekao je Salihović.

Suspendirani glavni tužitelj Državnog tužiteljstva Goran Salihović podnio je novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u kojoj se žali na povrede postupka koji je okončan protiv njega, a u kojem je pravosnažno skinut s pozicije glavnog tužitelja.

''Ta moja nova apelacija i jeste najveća briga onih koji su sve montirali. Također, čudi me i stav Tužiteljstva BiH koje se ne oglašava jer se ne poštuju odluke Ustavnog suda. U ranijim slučajevima za to bi pokretali i istrage'', dodaje Salihović.

Drugostupanjska disciplinska komisija VSTV-a krajem listopada potvrdila je odluku o smjeni Salihovića s pozicije glavnog tužitelja, ali je naložila njegov povratak na poziciju tužitelja Tužiteljstva BiH.

Komisija je utvrdila disciplinsku odgovornost Salihovića u vezi s kršenjem službene dužnosti, a što uključuje namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije o prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a, čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužiteljstva BiH.

Salihović je suspendiran u rujnu prošle godine, kada je, dok je bio glavni tužitelj, protiv njega pokrenut disciplinski postupak. Usporedo je protiv njega pokrenuta i kaznena istraga u Tužiteljstvu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close