Planira na sjednicu

Salem Marić ima razloga za zabrinutost zbog Inzkovog poteza

“Vidjet ćemo šta će se događati, šta će se iznijeti'', kazao je.
Vijesti / Politika | 09. 02. 2021. u 16:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Salem Marić, predsjednik Gradske organizacije SDA Mostar, rekao je da će ići na sutra zakazanu sjednicu Gradskog vijeća, kako bi vidjeli šta će se događati. U ovom taboru, kako je rekao, ima razloga za zabrinutost zbog Inzkovog poteza.

“Vidjet ćemo šta će se događati, šta će se iznijeti. Imamo razlog za zabrinutost, OHR je samo intervenirao kada je u pitanju zahtjev BH bloka. Vjerujemo da je OHR napisao zahtjev koji će uputiti BH blok, a nisu uputili ništa kada su važnije stvari u pitanju”, rekao je Marić.

Predsjedavajući GV Mostara, Ivan Zelenika, rekao je da je nastavak konstituirajuće sjednice dogovoren prije Inzkovog pisma.

“Odredit ćemo se po onome što je on tražio, da se vratimo na onu odluku iz 2009. o tajnom glasovanju. Vidjet ćemo kako će se sjednica odvijati. Odluka je na 35 vijećnika. Meni kao predsjedavajućem ostaje da vidimo raspravu i da se odredimo kako da izaberemo gradonačelnika”, poručio je.

Arman Zalihić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a u Mostaru i gradski vijećnik te stranke, zatražio je izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća. Službeni odgovor još nisu dobili.

“Na konstituirajućoj sjednici napravljena je pravna nakarada. Smatramo da je potrebna izvanredna sjednica, da formiramo javna tijela. Postojala je volja na javnom glasovanju – nije usvojeno u skladu sa Statutom. Tražili smo i privremeno financiranje Grada Mostara”, rekao je.

Od javnog glasovanja BH blok ne bježi, kazao je, ali ni on ne zna šta će se sutra događati. Ono što je kazao jeste da je razilaženje BH bloka nemoguće te da će zajedno nastaviti da rade u Mostaru.

Podsjećamo, Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) odlučio je da se izbor gradonačelnika Mostara vrati na početak, točnije da se prvi čovjek grada na Neretvi bira tajnim glasanjem.

Podsjećamo, u petak, 5. veljače, sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara je prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Nastavak je zakazan za srijedu. Nakon što nije prošao zahtjev Kluba Bošnjaka, vijećnici Koalicije za Mostar napustili su sjednicu GV Mostar. BH Blok je tražio nastavak sjednice u srijedu u 13 sati obzirom da nema dvotrećinske većine glasova, odnosno kvoruma za glasanje u drugom krugu glasovanja. Odluka je izglasana, te je sjednica prekinuta. Koalicija za Mostar tražila je prekid sjednice zbog dodatnih konsultacija nakon prvog kruga glasovanja.

U prvom krugu glasovanja Mario Kordić kandidat HDZ-a BiH dobio je 14 glasova, Zlatko Guzin iz SDA 11, a Irma Barlalija iz BH Bloka 5 glasova. Suzdržanih je bilo pet. S obzirom na to da nijedan od predloženih kandidata u prvom krugu glasanja nije dobio potreban broj glasova ulazi se u drugi, a u koji su ušli Guzin i Kordić, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close