Obilježavanje na Radimlji

SABNOR BiH osudio posjetu Grlića-Radmana Stocu i njegove izjave

''Svi imaju pravo na grob i tihi spomen u krugu najbližih, ali službene počasti ne smiju legitimirati zločince i pridonositi političkim i ideološkim manipulacijama sa žrtvama'', poručili su iz SABNOR-a.
Vijesti / Politika | 23. 05. 2021. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SABNOR BiH izražava zgražanje nad šutnjom državnih institucija BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH koje su očito dale saglasnost da Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić sudjeluje danas, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, na obilježavanju 76. godišnjice događaja u Bleiburgu i križnog puta hrvatskoga naroda u Stocu'', navode iz ovog udruženja.

''Jasna je namjera organizatora ovog skupa da se u BiH nakon zabrane u Austriji instalira neoustaški oficijelni narativ koji na mjestima zajedničkog života različitih etničkih zajednica stvara dodatne podjele i antagonizme. Pažljivo je odabran Stolac i politička poruka je očita'', dodaju.

Navode kako SABNOR ima jasnu poruku.

''Svi imaju pravo na grob i tihi spomen u krugu najbližih, ali službene počasti ne smiju legitimirati zločince i pridonositi političkim i ideološkim manipulacijama sa žrtvama'', poručili su.

Podsjetimo, ministar vanjskih poslova RH izjavio je jučer na skupu u Stocu kako je ''hrvatski narod bio žrtva svih ideologija na ovim prostorima''.

"Tada je evo ovdje baš grad Stolac, koji je na neki način u isto vrijeme i srast i civilizacija i kultura, ali opet i jedan prirodni recipijent tolerancije svih kultura, snažnog identiteta, a hrvatski narod ovdje autohtoni narod od pamtivijeka na svojim ognjištima, uspio izdržati sve one opasnosti još od otomanskih vremena, Austrijske okupacije, Kraljevine Jugoslavije, pa sigurno da i u 21. stoljeću očekujemo da Hrvati u BiH zadrže svoj vlastiti identitet, da imaju pravo na legitimitet biranja vlastitih predstavnika", naglasio je hrvatski ministar. 

Kopirati
Drag cursor here to close