Zakompicirat će stvari

Ružica Jukić ne želi glasovati za Poslovnik koji je preporučila EK

Usvojene izmjene Poslovnika VSTV-a u skladu s preporukama Europske komisije
Vijesti / Politika | 11. 05. 2018. u 18:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH usvojilo je danas na sjednici izmjene i dopune Poslovnika ovog regulatornog tijela u skladu s preporukama (Peer Review) Europske komisije (EK), a koje se odnose na postupak, procedure i kriterije imenovanja nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Usvajanju finalne verzije Poslovnika VSTV-a BiH prethodila je diskusija članova ove institucije u kojoj je, između ostalog, ocijenjeno da se s obzirom na obim izmjena, praktično radi o novom aktu, a čiji će prečišćeni tekst biti pripremljen za neku od narednih sjednica.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić ocijenila je da će novousvojeni Poslovnik dodatno zakomplicirati stvari u pogledu izbora najboljeg kandidata, odnosno da neće ništa novo donijeti, uz opasku da neće glasati za takav poslovnik.

Istovremeno, članica VSTV-a Monika Mijić smatra kako se ne smije zaboraviti da je EU dala 'zeleno svjetlo' za takav poslovnik, te da je taj akt usklađen sa standardima EU.

Izmjenama Poslovnika VSTV-a predviđeno je da će kandidati, koji na poziciji sa koje apliciraju nisu proveli najmanje tri godine, biti eliminirani, odnosno neće biti pozvani na razgovor, kao i rukovoditelji pravosudnih institucija koji na poziciji nisu proveli barem jedan čitav mandat, te oni koji u instituciji za koju apliciraju već imaju supružnika ili srodnika na poziciji suca ili tužitelja.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija je u osvrtu na odredbu Poslovnika, prema kojoj supružnici ne smiju raditi u istoj pravosudnoj instituciji čak ni nakon prekida braka, odnosno izvanbračne zajednice, prokomentirao - kako ne postoji osnova za  konstrukciju da jednom zaključen brak, ili izvanbračna zajednica do kraja života vuče posljedice, bez da je tako regulirano zakonom. U vezi s tim, brisan je dio odredbe, odnosno ograničenje, koje se tiče okolnosti prestanka braka ili izvanbračne zajednice.    

U nastavku sjednice razmatrane su i izmjene Zakona o VSTV-u, koje se tiču imenovanja, disciplinskih postupaka i financijskih izvještaja, a u korelaciji s preporukama EK-a.

U fokusu rasprave našla su se pitanja vezana za vođenje disciplinskih postupaka, uključujući dužinu njihovog trajanja i zastare, te hitnost takvih postupaka, resurse Ureda disciplinskog tužitelja - UDT-a koji djeluje pri VSTV-u, kao  i nadležnosti VSTV-a iz tog domena, a u kontekstu izbora i sastava Prvo i Drugostupanjske disciplinske komisije.

Nadalje, istaknut je značaj transparentnosti i objektivnosti tih postupaka, te otvoreno pitanje medijskih istupa nositelja pravosudnih funkcija koji mogu naštetiti kredibilitetu i integritetu pravosuđa, posebno kada se radi o komentiranju određenih predmeta, te relaciji ovog pitanja u odnosu na Etički kodeks i implikacije njegovog kršenja.   

Na sjednici je bilo riječi i o sastanku u Bruxellesu, planiranom za 28. i 29. svibanj na kojem bi trebali biti prezentirani rezultati na planu usvajanja standarda i preporuka EU, uključujući i usvajanje Poslovnika VSTV-a BiH i obrazloženje o dosadašnjem angažmanu na izmjenama Zakona o VSTV-u, a u konsultaciji s Direkcijom za proširenje i Direkcijom za pravosuđe.

Kako je planirano, Članovi VSTV-a će u nastavku razmotriti i pitanja u vezi s daljim radom komisija na realizaciji Peer Review preporuka, te imenovanja određenog broja nositelja pravosudnih funkcija.

Kopirati
Drag cursor here to close