Igor Kalabuhov

Ruski veleposlanik: Što smije raditi OHR?

Ruski veleposlanik u BiH je rekao da visoki predstavnik treba odražavati usuglašene stavove konstitutivnih naroda i građana BiH.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2021. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov ponovio je stav Ruske Federacije da Christian Schmidt nema neophodni međunarodni pravni legitimitet za visokog predstavnika u BiH i da se OHR pretvorio u kočnicu na putu suverenog razvoja BiH, zbog čega bi trebao biti zatvoren.

Rezolucija 234

''Po nama, cijela procedura se, ako bismo je opisivali dvjema riječima, svodi na to da Upravni odbor Vijeća za provedbu mira bira visokog predstavnika, a Vijeće sigurnosti UN-a ga odobrava ili potvrđuje'', istaknuo je Kalabuhov.

Napomenuo je kako i u rezolucijama Vijeća Europe iz razdoblja kada je BiH primana u sastav te međunarodne organizacije, Rezolucija 234 u točki 5 propisuje ovu proceduru imenovanja visokog predstavnika, prenijela je Srna.

Govoreći o odluci bivšeg visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, Kalabuhov je ocijenio da je ova odluka bila pogrešna, ističući da su bonnske ovlasti zastarjeli mehanizam, instrument koji se ne treba upotrebljavati u suverenoj državi.

''Nažalost, naši zapadni partneri tumače situaciju u tom smislu da su bonnske ovlasti univerzalno sredstvo koje može upotrebljavati visoki predstavnik'', rekao je Kalabuhov za ATV.

Prema njegovim riječima, čak i najslobodnije i najšire tumačenje bonnskih ovlasti ne dozvoljava da se donose mjere koje se tiču zakonodavstva.

Interesi Inzka

''To je posao za odgovarajuće institucije BiH i drugi razlog zbog kojeg mi se čini da je odluka Valentina Inzka bila pogrešna jeste da ona nije bila motivirana interesima izbalansiranog pristupa, nego nekim drugim interesima, a među njima ja sumnjam i na neke moralne interese samog gospodina Inzka'', smatra Kalabuhov.

Ruski veleposlanik u BiH je rekao da visoki predstavnik treba odražavati usuglašene stavove konstitutivnih naroda i građana BiH.

''Način na koji je Inzko upotrijebio bonnske ovlasti je neosnovan i, kako smo već ukazali, doveo je do krize, ne samo u BiH, već i u cijelom balkanskoj regiji'', istaknuo je Kalabuhov.

Glavni zadatak visokog predstavnika

Rekao je kako glavna uloga visokog predstavnika nije u osiguravanju kretanja BiH k europskim institucijama, o čemu Ruska Federacija neprestano govori, već je to zadatak čelnika delegacija EU i odgovarajućih struktura i organa u BiH.

''Glavni zadatak visokog predstavnika je realizacija Daytonskog mirovnog sporazuma i, po nama, visoki predstavnik ne treba osigurati ulazak BiH u EU, nego prvenstveno da riješi egzistencijalno pitanje uspostavljanja povjerenja, strpljenja, mira u BiH, na osnovu čega će sami građani BiH određivati svoje vanjskopolitičke prioritete'', istaknuo je Kalabuhov.

Naveo je kako se OHR, pa i sama figura visokog predstavnika, pretvorila u kočnicu na putu samostalnog, suverenog razvoja BiH, zbog čega Ruska Federacija zagovara da OHR bude zatvoren i da narodi i građani BiH određuju svoju sudbinu.

Kopirati
Drag cursor here to close