MH17

VIDEO | Ruska vojska ponovo optužuje Kijev za pad MH17 i tvrdi da su dokazi krivotvoreni

Ukrajinski ministar obrane Stepan Poltorak reagirao je osudivši "još jednu laž i krivotvorinu" Rusije, objavila je novinska agencija Interfax Ukrajina.
Vijesti / Politika | 17. 09. 2018. u 20:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u ponedjeljak iznijela dokaze koji, po njezinu mišljenju, optužuju ukrajinsku vojsku za pad zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 koji je 2014. oboren raketom na istoku Ukrajine i ocijenila da su videosnimke koje dokazuju njezinu odgovornost "krivotvorene".

Ukrajinski ministar obrane Stepan Poltorak reagirao je osudivši "još jednu laž i krivotvorinu" Rusije, objavila je novinska agencija Interfax Ukrajina.

Ruska vojska je na temelju dokumenata koji su dosad bili "vojna tajna" a dobiveni su od konstruktora rakete, izjavila na tiskovnoj konferenciji da je potonja "bila sastavljena 24. prosinca 1986. i vlakom dopremljena" sovjetskoj vojnoj postrojbi na zapadu Ukrajine.

"Nakon raspada Sovjetskog Saveza raketa nije vraćena na ruski teritorij nego je prešla u ruke ukrajinske vojske", dodao je general Nikolaj Paršin koji zapovijeda odjelom ruske vojske zaduženim za rakete. "Važnost tog otkrića nagnala nas je da donesemo odluku kakve još nije bilo, da s tih dokumenata skinemo oznaku tajnosti", istaknuo je.

Te su informacije poslane međunarodnim istražiteljima zaduženim za rasvjetljavanje nesreće, dodao je.

Glasnogovornica ruskog istražnog povjerenstva Svetlana Petrenko navodi u priopćenju da to smatra "ozbiljnim razlogom za preispitivanje privremenih zaključaka istrage", prenosi Hina.

Zrakoplov kompanije Malaysia Airlines na letu iz Amsterdama u Kualu Lumpur srušen je 17. srpnja 2014. iznad istoka Ukrajine koji su zauzele proruske separatističke snage, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade, među kojima su većina bili Nizozemci.

Ruska vojska je već u više navrata odbijala zaključke međunarodnih istražitelja koji su ustanovili da je raketa pripadala brigadi protuzračne obrane stacioniranoj u Kursku, na zapadu Rusije.

Međunarodna kaznena istraga je pokazala da je raketni sustav dopremljen iz Rusije prije nego je iz njega ispaljena raketa s teritorija na istoku Ukrajine koji kontroliraju proruski separatisti.

Istražitelji međunarodnog povjerenstva (JIT) su u priopćenju istaknuli da su ove informacije "uzeli na znanje" i da će ih "pomno proučiti (...) čim ih dobiju od Ruske Federacije".

"JIT je sve dosad temeljito analizirao sve informacije koje je dobivao od Rusije i uzeo ih u obzir u svojoj istrazi. Već se pokazalo da su informacije ruskog ministarstva obrane o više točaka (...) bile netočne", dodaje povjerenstvo u priopćenju.

Na istoj tiskovnoj konferenciji glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov osudio je "krivotvorene videosnimke" objavljene na internetu koje optužuju rusku vojsku.

"Visokokvalificirani stručnjaci su pregledali snimke i dokazali da su krivotvorene", rekao je Konačekov.

Ruske vlasti su iznijele nekoliko teorija o uzroku nesreće, a među njima je i ona o sudjelovanju ukrajinskog borbenog zrakoplova.

Kopirati
Drag cursor here to close