Suprotni stav

Ruska prašina digla se u BiH

Čović je rekao kako nisu ''uopće spominjali područje rata, vrijeme rata i građanski ili neki drugi koncept''.
Vijesti / Politika | 24. 04. 2018. u 15:58 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iznenađuje da gospodin Izetbegović u posljednjih sedam dana već 3 ili 4 puta istupio samostalno mimo druge dvojice kolega u Predsjedništvu i što je najgore iznose se detalji koji nemaju nikakve veze sa stvarnošću'', rekao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas u Mostaru.

Kako primjer naveo je da je tijekom sjednice na kojoj se raspravljalo o ugovoru s Islamskom zajednicom trajala sjednica Predsjedništva.

''Čitao sam, jer su mi donijeli da čitam, na portalima u sred sjednice što sam govorio i od tog niti jedna riječ nije istinita'', rekao je Čović.

Osvrnuo se i na sastanak s predsjednicom Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matviyenko nakon kojeg je Izetbegović rekao da je on imao potpuno drugačiji stav.

"Nažalost, gospodin Čović je imao potpuno suprotan stav, on se izvinio gospođi Matviyenko za ono što je jučer preživjela i reakcije koje je imala u javnosti i kazao da i on smatra da je potrebno da OHR i međunarodne suce u Ustavnom sudu odu iz BiH i da će tek tada BiH biti suverena država", kazao je Izetbegović.

Čović je rekao kako nisu ''uopće spominjali područje rata, vrijeme rata i građanski ili neki drugi koncept''.

''Pričali smo o potpuno drugim stvarima, kako potpuno različito gledamo na prošlost a tim i vizije budućnosti'', rekao je.

Izetbegović je pak medijima rekao kako su se dotakli i tema koje je gospođa Matviyenko rekla u svom obraćanju u Domu naroda.

''Ja sam joj u uvodu rekao da su to osjetljive stvari kao što su, recimo, osjetljive stvari i odnosi Ukrajine i Rusije, jer BiH dobro pazi šta će reći", kazao je Izebegović te dodao kako je Matviyenko pitala koja je pretpostavka kada može doći do situacije da OHR napusti BiH, prenio je N1.

Matviyenko od jučer boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Govorila je u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine kao i Narodnoj skupštini bh. entiteta Republika Srpska.

Govor Matviyenko u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine izazvao je oštre reakcije kod međunarodnih dužnosnika u Bosni i Hercegovini, ali i djelu javnosti u Bosni i Hercegovini.

Matviyenko je optužila zapadne sile da se miješaju u unutrašnja pitanje Bosne i Hercegovine, pozvala je na zatvaranje OHR-a kao i na to da vlasti u BiH o svojoj sudbini trebaju odlučivati samostalno, dok je istovremeno govorila i o tome da Rusija zagovora da se vlast u BiH podijeli između dva bh. entiteta, da pravosuđe treba restrukturirati, dok je rat u Bosni i Hercegovini ocijenila građanskim ratom.

NAP je objavio kako su iz Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu istakli su kako je stav Sjedinjenih Američkih Država o Bosni i Hercegovini kao suverenoj, multietničkoj državi i njenoj euro-atlantskoj budućnosti dobro poznata i ne zahtijeva dodatna objašnjenja. Izjave Matviyenko su ocijenili kao lažne i neutemeljene optužbe, „koje ne zavrjeđuju posebno komentiranje''.

Predsjednica Vijeća Federalne skupštine Ruske Federacije  došla na poziv Bariše Čolaka od prije dvije godine, kada je Čolak, kao tadašnji predsjedavajući Doma naroda PS BiH boravio u službenoj posjeti Ruskoj Federaciji, potvrđeno je neslužbeno za novinsku agenciju Patria iz Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Aktualni domaćin Matviyenko bio je aktualni predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić.

Dodik odlikovao Valentinu Matviyenko, Bošnjaci bojkotirali sjednicu NSRS

Predsjednik RS-a Milorad Dodik odlikovao je danas u Banja Luci predsjednicu Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinu Matviyenko odrednom RS-a na ogrlici ''za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju suradnje i političkih odnosa između RS-a i Rusije, kao i za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj RS''.

Matviyenko je istaknula da joj je čast da je dobila ovu nagradu.

''Potrudit ću se da činim sve što ovisi od mene da se odnosi RS i Rusije još više učvršćuju'', rekla je Matviyenko navodeći da će time "odraditi" ovo odlikovanje.

Na svečanoj sjednici Narodne skupštine RS-a, kojoj nisu prisustvovali bošnjački i hrvatski poslanici Koalicije “Domovina”, ponovila je stav da su odnosi i Rusije i ovog bh. entiteta prijateljski i da se razvijaju zahvaljujući naporima ruske i srpske strane.

''Ogromnu osobnu zaslugu za to ima Milorad Dodik. U Rusiji je Dodik čest gost i popularan u Rusiji, sastao se sa Vladmirom Putunom... '', rekla je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close