Američki prijedlozi

Rusija spremna razmotriti prijedloge o novom nuklearnom sporazumu

Rusija je tijekom vikenda suspendirala Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) nakon što je Washington objavio da će se povući iz sporazuma u roku od šest mjeseci ukoliko Rusija ne okonča, kako ih naziva, kršenja sporazuma.
Vijesti / Politika | 07. 02. 2019. u 11:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rusija će biti spremna razmotriti nove prijedloge iz Sjedinjenih Država o zamjeni suspendiranog nuklearnog sporazuma iz ere Hladnog rata novim sporazumom koji uključuje više zemalja'', izjavio je u četvrtak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Rusija je tijekom vikenda suspendirala Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) nakon što je Washington objavio da će se povući iz sporazuma u roku od šest mjeseci ukoliko Rusija ne okonča, kako ih naziva, kršenja sporazuma. Moskva odbacuje takve optužbe.

Sporazumom iz 1987. godine eliminirani su arsenali raketa srednjeg dometa dvije najveće svjetske nuklearne sile, ali ostavljaju drugim zemljama slobodu da ih proizvode i razmještaju.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je prošle sedmice kako bi volio održati razgovore o stvaranju novog sporazuma o kontroli naoružanja.

''Naravno da smo u izjavi predsjednika Trumpa uočili mogućnost potpisivanja novog sporazuma koji bi također trebao uključivati druge zemlje kao njegove sudionike. Nadamo se da je taj prijedlog konkretan i da će biti stavljen na papir'', kazao je Rkabkov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Kako prenosi Reuters, Rkabkov je istaknuo da Sjedinjene Države još nisu poslale Moskvi bilo kakav konkretan prijedlog za novi sporazum.

Kopirati
Drag cursor here to close