Nakon PIC-a

Rusija: Propao je dogovor

Iz Veleposlanstva ističu da su smatrali da je potrebno da to jasno iznesu u izjavi, ne samo da pozovu na dijalog, već da predlože da se traženju rješenja pristupi što odgovornije
Vijesti / Politika | 31. 08. 2019. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Ruske Federacije objavio je kako se nije moglo suglasiti s procjenom ozbiljnosti situacije u BiH i izlazima koje su predložili OHR i partneri u Vijeću za provedbu mira (PIC) i smatra da su potrebne hitne mjere u vezi s okončanjem formiranja vlasti na razini BiH.

''Mi polazimo od toga da je pitanje okončanja formiranja institucija na razini BiH nakon prošlogodišnjih izbora steklo isključivo hitni karakter. Ponuđeni nacrt zajedničke izjave veleposlanika Upravnog odbora PIC-a odstupa od toga'', ističe se u reagiranju ruskog veleposlanstva na zajedničku izjavu veleposlanika članova Upravnog odbora PIC-a.

Paraliza

Iz ruskog veleposlanstva navode kako neizvjesnost paralizira rad institucija, zemlja prolazi kroz duboku političku krizu, koja utječe na dobrobit građana, koči realizaciju potrebnih reformi, nanosi štetu međunarodnom položaju BiH.

''Istovremeno smo prinuđeni konstatirati da je sporazum trojice političkih lidera, koji su potpisali 5. kolovoza načela o formiranju Vijeća ministara praktično propao. Nepomirljive pozicije po pitanju slanja ANP su blokirale dijalog. Takva situacija može trajati neodređeno dugo. Istovremeno važna pitanja za zemlju neće se rješavati, politička i međuetnička napetost će se povećati'', tvrde iz ruskog veleposlanstva.

Iz Veleposlanstva ističu da su smatrali da je potrebno da to jasno iznesu u izjavi, ne samo da pozovu na dijalog, već da predlože da se traženju rješenja pristupi što odgovornije, na osnovu načela od 5. kolovoza.

Stav Veleposlanstva Ruske Federacije je da odluke koje omogućavaju formiranje Vijeća ministara mogu biti donesene u narednim danima, u skladu sa sporazumom lidera tri vodeće političke stranke u BiH od 5. kolovoza.

Teme koje ujedinjuju

Predložili su, kako je istaknuto, i konkretno rješenje, o čemu su usput govorili neki političari i diplomati, fokusirajući se na teme koje ujedinjuju narode BiH i njihove političke vođe i ostaviti razlike budućim institucijama koje će ih razmatrati u okviru utvrđenih procedura, u skladu sa zakonima i međunarodnim obvezama BiH.

U izjavi veleposlanika Upravnog odbora PIC-a, od koje se ogradila Rusija, podržava se politički dijalog koji bi doveo do formiranja vlasti na svim razinama i omogućio bezuvjetni napredak k reformama koje su u skladu s postojećim političkim ciljevima i obvezama.

''Upravni odbor PIC-a poziva političke čelnike da ne poduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija'', navodi se u priopćenju.

Podsjetili su da entitetske institucije moraju poštovati činjenicu da su reforma obrane, uspostava jedinstvenog visokog sudskog i tužiteljskog vijeća na državnoj razini i uspostava neizravnih poreza provedene su uz punu potporu entitetskih i državnog parlamenta.

''Ustav BiH, postojeći zakoni i integritet državnih institucija moraju se u potpunosti poštovati'', stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close