Zbog Tegletije

Rusija napala Inzka

Iz ruskog su Veleposlanstva pozvali sva pravosudna tijela BiH da na odgovoran, profesionalan i neovisan način, bez straha od uplitanja izvana, obavljaju svoju djelatnost…
Vijesti / Politika | 07. 06. 2019. u 12:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH neugodno je iznenađeno izjavom Ureda visokog predstavnika (OHR) u vezi s pokušajima potkopavanja ugleda pravosudnih tijela BiH, odnosno Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTS) i njegovog predsjednika'', priopćeno je javnosti iz ovog veleposlanstva.

Navode da je OHR, umjesto da podrži neovisnost ovih institucija, odlučio ''izvršiti pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se riješi pitanje''.

''Smatramo takvo ponašanje neodgovornim. OHR je obvezan iznositi stavove cijele međunarodne zajednice, a ne njezinih pojedinih članova po svom izboru ili svoj vlastiti stav'', ističu iz Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH i poručuju da je miješanje u rad pravosudnih organa u BiH neprihvatljivo.

Iz ruskog su Veleposlanstva pozvali sva pravosudna tijela BiH da na odgovoran, profesionalan i neovisan način, bez straha od uplitanja izvana, obavljaju svoju djelatnost, propisanu Ustavom i zakonodavstvom.

Naime, Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je uputio poziv Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH da poduzme ''potrebne korake u vezi s disciplinskim postupkom protiv Milana Tegletije''.

Tegeltija je potom veleposlanicima zemalja članica Vijeća za provedbu mira u BiH uputio otvoreno pismo u kojem je upozorio da je Inzko prekoračio mandat i ovlasti koje mu pripadaju po Daytonu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close