Centar Europe

Rumunjska službeno preuzela predsjedavanje Europskom unijom

Svečana ceremonija preuzimanja predsjedavanja EU-om održana je u rumunskoj prijestolnici Bukureštu u nazočnosti najviših domaćih političkih predstavnika i dužnosnika Unije.
Vijesti / Politika | 11. 01. 2019. u 08:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rumunjska je u četvrtak i službeno preuzela predsjedavanje Europskom unijom (EU) od Austrije koja je predsjedavala prethodnih šest mjeseci. 

Svečana ceremonija preuzimanja predsjedavanja EU-om održana je u rumunjskoj prijestolnici Bukureštu u nazočnosti najviših domaćih političkih predstavnika i dužnosnika Unije. 

Ceremoniji su nazočili i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Rumunjske Klaus Iohannis i premijerka Viorica Dancila, piše Anadolija. 

Predsjednik Rumunjske Iohannis u obraćanju prisutnima kazao je da će njegova zemlja raditi kako bi EU bila jedinstvena i snažna, dodajući da su trenutno najveći izazovi za Uniju Brexit, migracije i pitanje sigurnosti. 

Tusk je istaknuo da ima potpuno povjerenje da će Rumunjska učiniti sve kako bi zaštitila interese cijele Europe. 

Juncker je u obraćanju kazao da se Rumunjska nalazi u samom centru Europe te da EU bez Rumunjske ne bi bila potpuna, naglasivši značaj vladavine prava i borbe protiv korupcije u cijeloj Europi. 

S druge strane, grupa građana je ispred zgrade u kojoj je održana svečanost organizirala prosvjede protiv vlade premijerke Dancile. 

Okupljeni su nosili transarente s natpisima "Dobrodošla Europo", "Europo ne ostavljaj nas", "Budućnost Rumunjske je u EU". 

Program rumunjskog predsjedavanja Unijom sastoji se od četiri stuba, koji se temelje na dosadašnjim europskim strategijama: Europa konvergencije; sigurnija Europa; Europa kao jači globalni akter i Europa zajedničkih vrijednosti.

Kopirati
Drag cursor here to close