Rudolf

Djelovanje Izetbegovića je diktatura

''Jedini model za njenu teritorijalnu cjelovitost je poštivanje istinske konstitutivnosti u BiH", dodao je Rudolf.
Vijesti / Politika | 29. 05. 2018. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbornik nudi rješenja

Promotor Zbornika bio je rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić koji se kazao da ovaj zbornik nudi rješenja i mogućnosti za prevladavanje identificiranih problema koji se tiču konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata u BiH. Kaže kako je intencija bila dati akademski i stručni pogled na BiH posebno na odnose unutar BiH, dodajući da on nudi platformu za dijalog i otvaranje kritičkog prostora za razgovor u oko 40 radova napisanih na oko 600 stranica u kojem je sudjelovalo više od 70 stručnjaka.

Pojasnio je da su radove napisali bh. znanstvenici kao i stručnjaci s područja ustavno-pravnog i političkog života dali su svoje osvrte i analize te viđenje odnosa u BiH, a pojedini autori su nudili potencijalan rješenja za budućnost BiH.

''Kroz radove je vidljivo da je jedna od ključnih intencija bilo ukazati na vrijednosti Europske unije i na potrebu puta BiH k EU. Najbolji put za to je put jednakopravnosti i konstitutivnosti'', naglasio je Tomić.

Problem Hrvata u BiH samo dijelom osviješten

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras ocijenio je da je problem Hrvata u BiH samo dijelom osviješten u Europskoj uniji, ali i u Hrvatskoj te je mišljenja da se on unutar BiH nerijetko to pitanje umanjuje ili zanemaruje.

Dodao je da je obrazovanje važan element ostanka i opstanka Hrvata na ovim prostorima, a nesumnjivim je nazvao da su Hrvati stoljećima bili usmjereni prema Europi i kao takvi mogu pomoći da sve zajednice u BiH idu tim putem.

Njegov stav je da akademska zajednica može doprinijeti dijalogu iznoseći mišljenje da se jednakopravnost može ogledati i u tome da se osigura program na hrvatskom jeziku na javnoj televiziji te smatra da Hrvatska u tome može pomoći.

Član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Davorin Rudolf kazao je danas da ne može razumjeti Bošnjake u BiH kojima je, kaže, negiranje nacija devedesetih godina nanijelo užasne ljudske tragedije.

Dodao je da ne razumije Bošnjake koji se zalažu za princip jedan građanin - jedan glas, naglasivši da je takvo nešto moguće ostariti samo u jednonacionalnim državama jer se nikada nije uspijevala suzbiti dominacija najbrojnije nacije u višenacionalnoj državnoj naciji.

Visoki predstavnici pogoršali situaciju suživota

Promotor je bio i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević koji je iznio nekoliko teza iz Zbornika od kojih se jedna odnosi na stav da sadašnje ustavno uređenje BiH nije kompatibilno s pravnom stečevinom EU.

''Dva uvjeta su neophodna da bismo shvatili specifičnu političku situaciju i to su domaće elite koje na tome ne rade nema konsenzusa u kakvom društvu živimo, a visoki predstavnici je ne razumiju i sa svojim amandmanima pokazali su da su pogoršali situaciju suživota naroda u BiH'', pročitao je jedan od stavova iz Zbornika profesor Vlaisavljević.

Kazao je i da je konstitutivnost naroda ustavno načelo iznad svih drugih načela, iznoseći podatak da je 90 posto ljudi na prošlim izborima potvrdilo svoj identitet te treba pogledati istini u oči i prestati se pozivati na neke druge popise.

Promociji ovog zbornika prisustvovali su dužnosnici svih razina vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, autori radova objavljenih u Zborniku, predstavnici akademske zajednice te predstavnici organizacija civilnog društva.

Upućeni na Hrvatsku

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, kazao je da su Hrvati u BiH upućeni na Hrvatsku i to se neće promijeniti.

"S druge strane Hrvatska ne smije zaboraviti da je BiH domovina Hrvata i da tu moraju opstati. Jako je bitno osigurati program na hrvatskom jeziku i u tome Hrvatska mora pomoći", kazao je on.

Akademik Davorin Rudolf, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kazao je da je načelo 'jedan čovjek jedan glas' doprinio ratu i iseljavanju.

"Ne razumijem Bošnjake zašto inzistiraju na tome. To ne može opstati", kazao je on.

"Djelovanje Bakira Izetbegovića nije europizacija BiH već diktatura najmnogoljudnijeg naroda. Jedini model za njenu teritorijalnu cjelovitost je poštivanje istinske konstitutivnosti u BiH", dodao je Rudolf.

 

Kopirati
Drag cursor here to close