Poziv u Beograd

RS Vučiću dostavila dokument kao 'adut' za Kosovo

Dodik je podsjetio da je s Vučićem, kada je bio u posjeti Banja Luci, razgovarao o tome u kojem je statusu sada Republika Srpska.
Vijesti / Politika | 21. 08. 2020. u 12:14 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u pozvati srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednicu RS Željku Cvijanović u Beograd da bi razgovarali o dokumentu koji su mu dostavili.

"Uputit ću im poziv u danima koji su pred nama u skladu sa njihovim i našim obvezama da dođu u Beograd i da razgovaramo o tome", rekao je Vučić.

Naime, Dodik je izjavio da su iz RS dostavili dokumenta predsjedniku Srbije u kojima ukazuju na antidaytonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, te da su i time željeli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima Republike Srpske i Kosova i Metohije.

Status Srpske

Dodik je podsjetio da je s Vučićem, kada je bio u posjeti Banja Luci, razgovarao o tome u kojem je statusu sada Republika Srpska.

"Dogovorili smo se da ćemo mi njima uputiti informaciju o antidaytonskim ponašanjima i statusu srpskog naroda u BiH, koju Vlada razmatra, smatrajući da Srbija, koja je izložena dijalogu sa međunarodnim faktorima u pogledu Kosova, apsolutno treba voditi računa i o RS", rekao je Dodik.

Vučić je pak rekao kako je pročitao taj dokument i da će ga "pročitati još dva puta da bi se bolje upoznao i da bi ga bolje proučio", ali da o njemu treba da govore Dodik i Cvijanović jer je to njihov dokument.

Foto:Reuters / Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

"Neću ja da govorim bilo šta o dokumentu koji sam dobio. Neka o tome govore Dodik i Cvijanović. To su njihovi dokumenti. U pisanju takvog dokumenta nisam sudjelovao", rekao je Vučić.

Dodik je pak rekao kako ne treba dozvoliti da se dogodi da jedni imaju prava na neovisnost iz perspektive međunarodne zajednice, a da ista ta međunarodna zajednica krši prava koja su zajamčena Daytonom.

Opterećenje

Dodik smatra da je to teško opterećenje za predsjednika Srbije.

"Razumijem njegovu potrebu da on to sve sagleda, te da vidi na koji način će moći da se to sve prihvati ili reducira", rekao je Dodik.

Naveo je kako je cilj da se na međunarodnim mjestima, gdje se razgovara o statusu ili dijalogu Prištine i Beograda, istakne kršenje međunarodnih sporazuma, kao vid pokazivanja na koji način je Kosovo došlo u poziciju da se samoproglasilo, prenosi Srna.

"U tom pogledu velike su obveze predsjednika Vučića i o samoj temi Kosova, ali mislim da postižemo dvije stvari, a to je da Vučiću pružamo jednu vrstu argumentacije o ponašanju međunarodne zajednice u dva slučaja koja su identična – Kosovo i Republika Srpska i u tom pogledu mi ćemo podržati rješenja koja Beograd u dijalogu s Kosovom postigne", rekao je Dodik.

Nema priznanja

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji i predstojećem sastanku u Washingtonu, Vučić je rekao da postoje inicijative da se datum vrlo kratko pomjeri, te da ne misli da će u Washingtonu biti lako, ali da će se boriti za interese Srbije.

"Ono što neki maštaju da će tamo biti potpisano priznanje Kosova - to ne postoji mogućnost ni pod kakvim uvjetima", izričit je Vučić.

Kopirati
Drag cursor here to close