Izvještaj iz dva dijela

RS uputila svoj izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a: ''Subverzija daytonskog sustava''

Materijal koji su ovaj put uputili sastoji se iz dva dijela.
Vijesti / Politika | 01. 11. 2018. u 17:43 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska (RS) uputila je svoj izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, priopćeno je iz entitetske vlade.

''Ovaj izvještaj je dvadeseti po redu koji RS, kao potpisnica svih aneksa koji čine Daytonski sporazum, podnosi Vijeću Ujedinjenih naroda, na svakih šest mjeseci, već deset godina'', podsjećaju iz entitetske vlade.

Materijal koji su ovaj put uputili sastoji se iz dva dijela. Prvi dio je Dvadeseti izvještaj RS-a Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, kojem se pruža osvrt na izbore u Bosni i Hercegovini i pitanja u proteklom periodu.

''Drugi i naročito pozornosti je vrijedan dio je specijalni izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda pod nazivom Subverzija daytonskog sustava'', dodaje se u priopćenju iz entitetske vlade, koja je danas i prihvatila taj dokument.

U dijelu koji se odnosi na rezultate osmih općih izbora u BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma, navodi se da su glasači u RS dali sadašnjoj vladajućoj koaliciji “nepogrešiv mandat da formira vladu na osnovu stavova i ciljeva na kojima se kandidirala, uključujući punu primjenu Aneksa 4. Daytonskog sporazuma - Ustava BiH”.

''Uvjerljiva pobjeda koalicije, uz to, mora biti shvaćena kao suprotstavljanje pokušajima stranog uplitanja u izbore u BiH. Izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma je uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan s ratnim zločinima odreda El mudžahid. Izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH - rezultat za žaljenje - pokazuje zašto je esencijalno da svakom konstitutivnom narodu, uključujući Hrvate, bude omogućeno da biraju svog predstavnika u Predsjedništvu BiH. Reforme su nužne i radi izvršenja odluke Europskog suda za ljudska pravda iz 2009. godine u predmetu Sejdić-Finci'', tvrdi se u izvještaju RS-a Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Naglašena je spremnost tog bh.entiteta da radi sa svim akterima u BiH zarad bolje budućnosti u pogledu pitanja koja su bitna za sve narode. Tu spadaju europske integracije, vraćanje demokratskih izbora u Mostar, reforma pravosuđa, pravična i istovjetna istraga i procesuiranje ratnih zločina i borba protiv terorizma.

''Izražena je želja Vlade RS-a, s obzirom na to da se približava novi mandat, da gradi tješnje odnose sa svim zainteresiranim stranama u međunarodnoj zajednici. RS posebno očekuje da s novim američkim veleposlanikom radi na izgradnji snažnijih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama na osnovu uzajamnog poštovanja Daytonskog sporazuma i međunarodnog prava'', stoji u izvještaju koji se tiče izbora i prilika u proteklom periodu.

U specijalnom izvještaju, nazvanom Subverzija daytonskog sustava, Vlada se bavi tim međunarodnim ugovorom te daytonskom strukturom BiH i “upornim napadima koje je pretrpjela od nastanka”.

Između ostalog, u dijelu IV tog specijalnog izvještaja kaže se da, “čak godinama nakon što je visoki predstavnik izgubio političku moć da vlada putem odluka, neke države i dalje pokušavaju da se upliću u unutrašnja pitanja BiH, čak i izbore”.

''Na primjer, Sjedinjene Američke Države dale su više od 100 milijuna američkih dolara medijima bez transparentnosti u BiH i za ova sredstva i sama američka vlada priznaje da su namijenjena utjecanju na lokalnu politiku i izbore'', tvrdi se u izvještaju RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close