Tražit će odlazak stranaca

RS će preispitati vlasništvo nad institucijama na nivou BiH

Nova Vlada Republike Srpske (RS) tražit će da se preispita i boravak OHR-a i stranih sudaca u Ustavnom sudu
Vijesti / Politika | 17. 12. 2018. u 14:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Fena

Nova Vlada Republike Srpske (RS) inzistirat će na stavu da Ured visokog predstavnika u BiH treba biti ugašen, da strani sudaci odu iz Ustavnog suda BiH, kao i na reformi pravosuđa BiH, istaknuo je mandatar za sastav Vlade RS-a Radovan Višković.

''Nastavit ćemo beskompromisno braniti svaku nadležnost RS, a u narednom periodu bit ćemo posvećeni vraćanju nadležnosti koje su prenijete na nivo BiH, pravnim nasiljem visokih predstavnika. Preispitat ćemo vlasništvo nad institucijama na nivou BiH, koje su osnovane iz sredstava RS'', utvrdio je Višković u obraćanju entitetskom parlamentu.

Članstvo u NATO-u

Kada je u pitanju eventualno članstvo u NATO, i nova Vlada će se, naveo je, isključivo kretati u okvirima koje je definirala Narodna skupština RS-a, a to je vojna neutralnost. Smatra da se narod u tom bh. entitetu putem referenduma treba izjasniti po pitanju članstva BiH u tom vojnom savezu.

Iako RS želi europski put, kako je kazao, to ni u kojem slučaju ne umanjuje značaj i kvaliteta odnosa koje RS ima s drugim partnerima, gdje je rekao da posebno mjesto zauzima Ruska Federacija.

''Također, želimo što bolje odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Institucije RS-a u potpunosti podržavaju politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa o nemiješanju u unutrašnje stvari drugih država'', dodao je Višković iznoseći ekspoze na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Kao bitnog partnera za RS naveo je i Kinu, te dodao da će RS nastojati da svoje mjesto pronađe i u suvremenim oblicima regionalnog povezivanja, pri čemu centralno mjesto ima suradnja sa Srbijom.

Višković je, obrazlažući program rada Vlade RS-a u naredne četiri godine, kazao je da zajednički cilj i zadatak jaka, stabilna i prosperitetna RS, uz naglasak da su rezultati prethodnog saziva izvršne vlasti dobra polazna osnova za dalji napredak i razvoj.

Prepreke i izazovi

Na svim politikama će, kaže, raditi s poslovnom zajednicom i sindikatom te svim drugim kategorijama društva.

Analizirajući ekonomsku i fiskalnu politiku RS jasno je, tvrdi Višković, da postoje prepreke i izazovi koje je potrebno otkloniti, uz naglasak da je zaštita ljudskih prava i sigurnost građana prioritet u svim politika.

S ciljem smanjena sive ekonomije plan je da bude uspostavljen efikasniji sistem fiskalizacije koji neće stvoriti dodatne troškove privrednicima jer će reforma sustava biti financirana iz proračuna. Pred reorganizacijom je i javni sektor, odnosno javna poduzeća s ciljem ostvarivanja adekvatne dobiti i opstanka.

Najavio je i zakon o poticajima i kreiranje registra poticaja, ali i rast plaća u RS.

''Nova Vlada RS-a je spremna da se uspješno nosi sa svim izazovima i na te izazove ćemo odgovoriti hrabro i odlučno, jer imamo jasnu viziju kuda idemo u narednom periodu'', rekao je Višković.

Kopirati
Drag cursor here to close