Kako glasati? Nema šanse!!

Besmislena odredba za glasovanje putem pošte

Inicijativa za Stolac traži od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da produži rok za pristizanje glasova putem pošte.
Vijesti / Politika | 20. 09. 2020. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inicijativa za Stolac traži od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da produži rok za pristizanje glasova putem pošte. 

''Prema Pravilniku o provođenju izbora koji je važio na posljednjim izborima 2018. godine rok za pristizanje glasova putem pošte bio je dva dana od dana održavanja izbora. Kad uzmemo u obzir činjenicu da je zakonski rok za objavljivanje potvrđenih izbornih rezultata 30 dana od dana održavanja izbora, jasno se vidi sav besmisao ovakve odredbe'', navodi se u priopćenju upućenom iz Inicijative za Stolac.

Dodaju kako je posebno besmisleno da ovakva odredba ostane na snazi u vrijeme pandemije Covid-19 kada sve međunarodne pošiljke idu znatno sporije nego ranije.

''Više tisuća glasača nastanjenih u Americi prijavilo se za glasanje putem pošte. Za veliku većinu njih još nije potvrđena prijava, tj. još nije završen proces obrade podataka i verifikacija prijave. 

Uz ovakav tempo obrade prijava u CIK-u za glasanje putem pošte, u uvjetima pandemije i uz ovako kratke rokove ne postoji ni teoretska šansa da glasači iz prekooceanskih zemalja mogu na vrijeme dobiti materijale i na vrijeme ih poslati da bi u CIK BiH stigli do 17.11.2020. godine, tj. dva dana nakon izbora'', navodi se.

Uzimajući u obzir naprijed navedeno Inicijativa za Stolac traži od CIK-a BiH da produži rok za pristizanje pošte na 25 dana od dana održavanja izbora. 

Kopirati
Drag cursor here to close