Republika Srpska

Rezolucija u Narodnoj skupštini: Odbijen veto Bošnjaka

Zastupnicima vladajuće većine bio je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije.
Vijesti / Politika | 02. 07. 2020. u 15:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće naroda RS danas nije podržalo veto Kluba Bošnjaka na zaključke Narodne skupštine RS-a kojima se, između ostalog, odbacuje Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao 20. svibnja ove godine.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić potvrdio je Feni da će ovo pitanje biti predmet usuglašavanja na Zajedničkoj sjednici Vijeća naroda i Narodne skupštine.

Bošnjački klub pokrenuo je ranije pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda na 20 zaključaka usvojenih u Narodnoj skupštini 1. lipnja.

Opozicijske srpske stranke i bošnjački zastupnici iz koalicije "Zajedno za BiH“ nisu prisustvovali skupštinskom glasanju o zaključcima, koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, DEMOS-a, NDP-a, US, SPS, SP i poslaničke grupe Nezavisni zastupnici.

U njima se, između ostalog, navodi se da Rezolucija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH "ne odgovara povijesnim činjenicama i kao takva se ne može primjenjivati u RS“.

''Konstatiramo da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju povijesnih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopćavanje i marginaliziranje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu'', kaže se u zaključcima za koje su glasala 52 zastupnika.

Zastupnicima vladajuće većine bio je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije.

''Narodna skupština poziva sve u BiH da povijesne činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada'', navodi se, između ostalog, u usvojenim zaključcima.

Ukoliko o vetu Bošnjaka ne bude dogovora na Zajedničkom povjerenstvu, konačnu riječ dat će Ustavni sud RS.

Kopirati
Drag cursor here to close