Odgovor na odgovor

Rezervni sastav u RS, rezervni sastav u Federaciji, pa onda opet...

Vijesti / Politika | 22. 04. 2019. u 15:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''To nije dobro. Ja ih pozivam da to ne rade, jer ako to urade onda će to sigurno uraditi i Federacija BiH i kantoni u FBiH, jer drugog izlaza i izbora nemaju. To mora da bude ta vrsta odgovora i onda će krenuti jedna utrka koja nam je nepotrebna i otići ćemo ponovo u pogrešnom smjeru'', rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u Sarajevu novinarima. Dodao je kako je usvajanje Nacrta zakona u Skupštini RS-a, kojim se predviđa formiranje rezervnog sastava policije, stvar koja ide u smjeru destabilizacije.

Dizanje tenzija

Napominje da će za to vrijeme ljudi odlaziti iz BiH, dodatno će se ulijevati nepovjerenje u sustav u državi u kojoj žive.

Po njegovim riječima, toga moraju biti svjesni političari koji daju remetilačke izjave i političari koji poduzimaju remetilačke poteze.

''Konstruktvina atmosfera i rad za opće dobro, za svakog čovjeka, istina, pravda, borba protiv korupcije, integracije - europske, atlanske, to je ono što je potrebno u ovom trentuku Bosni i Hercegovini'', smatra Džaferović.    

Nada se kako će na kraju ipak prevladati razum ''i da ćemo iz ove situacije izaći na najbolji mogući način i za ljude koji žive u ovoj zemlji i za ovu zemlju''. 

Na novinarsko pitanje je li formiranje rezervnog sastava policije RS-a, na neki način, dizanje nacionalnih tenzija, Džaferović je odgovorio da ne zna što je, te da se boji ''da to nije nešto ozbiljnije''.

''Zato ovako reagiram. To treba zaustaviti odmah. To jeste i dizanje nacionalnih tenzija, ali to može biti prijetnja stabilnosti ovoj zemlji. To ne treba nikome, ni onima koji to poduzimaju, koji to rade'', smatra Džaferović.

Nitko neće sjediti skrštenih ruku

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao novinarima da s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom nisu razgovarali o ovoj temi, ''mada je i njemu jasno što će uslijediti ako on nastavi tim putem''.

''Dakle, nitko neće sjediti skrštenih ruku, to je sigurno. Ali to je varijata B, plan B. Plan A je da stabilizujemo i smirimo situaciju, da formiramo vlast, da se okrenemo poslu, a ne 'zveckanju oružijem''', kazao je Komšić.  

Istaknuo je da, kao čovjek koji zna šta je oružje i ''koji je to osjetio na svojim leđima'', to je zadnja varijanta u svemu.

 


''Bolje je da se okrenemo i dogovoru i kompromisu i radu i nekim normalnijim stvarima, da ljude ne plašimo više onim kroz što smo prošli i kao generacija i kao država i kao društvo. Na kraju, svježa su sjećanja još uvijek na sve ono što se dešavalo krajem prošlog stoljeća'', naveo je Komišić.

Kuda će voziti Dodik?

Upitan da komentira to što predsjedavajući bh. Predsjedništva Milorad Dodik, s jedne strane, na Biznis forumu poziva investitore da ulažu u BiH, a dan ranije poziva na disoluciju zemlje, Komšić je kazao da ''Dodik ima potrebu da se pred međunarodnom javnosti prikaže kao kooperativan, kao čovjek sa kojim se može raditi''.

''Njemu to treba, jer je on jedno vrijeme bio u dubokoj političkoj izolaciji kad je riječ o međunarodnoj zajednici. A s druge strane, nastavlja da 'jaše' na onoj svojoj staroj priči na kojoj je dobio izbore, koja očigledno ima prođu u njegovom biračkom tijelu. Doći će trenutak kada će on morati odlučiti kuda vozi, hoće li voziti ovom pričom sa Sarajevo biznis foruma, dakle hoće li se tome posvetiti, ili će se vratiti u prošlost s onom pričom na kojoj je dobio izbore'', kazao je Komšić, dodajući kako zna da to neće biti lagan izbor za njega, ''ali on će morati tu odluku da donese''.

Kopirati
Drag cursor here to close