Mutno?

Republikanci upozoravaju na 'igranje' s milijunima Civilne zaštite u Mostaru

Stranka podsjeća da je 2008. urađena stručna Studija o definiranju opasnosti od požara i gašenje požara na otvorenim prostorima upotrebom zračnih snaga, koja je jasno definirala modalitete nabavke i broj letjelica.
Vijesti / Politika | 10. 11. 2017. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sudeći po zadnjoj sjednici Vlade HNŽ i nedavno usvojenog rebalansa proračuna FBiH, kada se radi o raspodjeli sredstava, koalicije funkcioniraju itekako. Najočigledniji primjer su višemilijunski protuzakoniti utrošci namjenskih sredstava za spašavanje. Recept: ne dirajte sarajevske avanturiste, nećemo mi australske turiste'', objavio je Gradski odbor Mostar Hrvatske republikanske stranke u priopćenju u kojem tvrdi kako Skupština HNŽ-a nikada nije usvojila Program razvoja zaštite i spašavanja.

''Podsjećamo, 0,5% svake neto plaće ide u fond za zaštitu i spašavanje. Oko 1% BDP-a svake općine, 0,5% BDP-a županije i do 0,1% BDP-a Federacije ide u isti fond. Na razini godine iznos prikupljenih sredstava je oko 12 milijuna KM. Po pitanju utroška ovih sredstava, Zakon je jasan: sredstva se koriste isključivo za potrebe zaštite i spašavanja i ne predviđa nabavku opreme vatrogasnih i drugih jedinica. Opremanje i strukturalna zaštita i spašavanje se mogu vršiti isključivo na osnovu Programa razvoja zaštite i spašavanja kojeg usvajaju županijske skupštine, što primjerice u slučaju HNŽ nije slučaj, jer ga Skupština HNŽ-a nikada nije usvojila'', navodi HRS.

Stranka dodaje kako vladajuće to ne zanima, ''jer ovako mogu trošiti kako ih je volja, a oporbenu šutnju su pridobili financiranjem imaginarnih dragovoljnih vatrogasnih društava, na čelu kojih su dužnosnici te iste oporbe (kao što je to slučaj npr. sa DVD Mostar)''.

''Ovih dana, protivno zakonskim odredbama i Vlada Federacije i Vlada HNŽ-a donose odluke o nenamjenskom utrošku spomenutih sredstava. Ne samo to, pod 'planom investicija', planiraju višemilijunske utroške istih rebalansom proračuna. Drugim riječima, FUCZ će moći i dalje nabavljati QUAD vozila za potrebe rekreacije šefova, moći će se organizirati i dodatne planinske i morske avanture obiteljima šefova ureda FUCZ, a što se tiče županijske razine, moći će se i dalje nabavljati oprema od prijateljskih dobavljača i to po prijateljskim cijenama. Zadnja u nizu odluka je odluka o nabavci Air Tractora za potrebe gašenja požara. Nakon niza velikih požara ovog ljeta, vlada je odlučila 'poslušati bilo javnosti' i nabaviti spomenutu letjelicu za potrebe gašenja požara, financirajući je putem namjenskih sredstava. U tome imaju i prešutnu podršku FUCZ koja sa svoje strane planira utrošak istih sredstava s federalne razine, ponovno za nabavku opreme 'za rekreaciju'. Radi se o milijunskim iznosima (minimalno 2 milijuna KM). Po čemu je ovo eklatantno kršenje zakona?'', navodi HRS.

Stranka podsjeća da je 2008. urađena stručna Studija o definiranju opasnosti od požara i gašenje požara na otvorenim prostorima upotrebom zračnih snaga, koja je jasno definirala modalitete nabavke i broj letjelica.

''Letjelice su, što je i logično, morale biti podređene ministarstvu obrane, budući da  se radi o letjelicama koje tehnički i namjenski prevazilaze gabarite civilnog zrakoplovstva. Od svega se tada odustaje iz razloga što je tadašnjim vladajućim strukturama zasmetalo struka odredila mostarsku zračnu luku, a ne sarajevsku kao bazu za iste. Danas, devet godina nakon odrađene i novcima poreznih obveznika plaćene studije, Vlada HNŽ odlučuje nabavljati jednu letjelicu, provodeći to kao 'zadovoljavanje objektivnih potreba' i rezervirajući za to namjenska sredstva, što je protivno zakonu iz više razloga. Prvi je taj što se nabavka letjelice može raditi isključivo iz proračuna, nipošto iz namjenskih sredstava. To bi ministri i premijer u vladi morali znati, budući da su revizorska izvješća negativno ocijenila nedavne nabavke opreme za vatrogasne jedinice u iznosu oko 1,5 milijuna KM. Naime, revizori su jasno kazali kako se oprema za vatrogasne jedinice može nabavljati isključivo iz proračuna ili u skladu sa Programom razvoja koji ne postoji u HNŽ, tako da su sve odrađene nabavke urađene protivno zakonu. Drugo, ukoliko bi se nabavila letjelica, ne postoji služba u okviru CZ kojoj bi se mogla ista dodijeliti, budući da u CZ nema uposlenih pilota i zrakoplovnih tehničara (ponavljamo, letjelica se ne tretira kao civilna). Prema tome, sve i kada bi se letjelicu nabavilo, ne bi imao tko upravljati njome'', navode republikanci.

Tvrde kako je Vlada HNŽ ''morala i mora'' inzistirati na nabavci letjelica za gašenje požara u skladu sa davno usvojenim programom i odlukama na Federalnoj razini.

''Ovo mora učiniti tim više ako se zna kako je zapovjednica stožera Civilne zaštite i, svjesna ili nesvjesna, potpisnica svih ovih protuzakonitih financiranja Jelka Miličević, ministrica financija koja dolazi iz iste stranke kao i županijske vladajuće strukture. Znajući sve ovo, najblaže rečeno, licemjerno je da i Vlada Federacije i Vlada HNŽ spominju uštede, nove fiskalne namete, akcize i dr., dok se nenamjenski i protuzakonito troše višemilijunska sredstva poreznih obveznika. Zar nije licemjerno nabavljati opremu za planinarenje i kampiranje ili 'hovercraft' vozila za potrebe rekreacije šefova FUCZ i njihovih obitelji, a u isto vrijeme govoriti o bolnim uštedama?'', naveo je HRS i pozvao ''vladajuće stranke isti taj zajednički jezik koji nalaze u vlasti kada se radi o trošenju novca, pronađu kada se radi o izmjenama Izbornog zakona ili Ustava BiH''. 

Kopirati
Drag cursor here to close