Milorad Dodik

Republika Srpska usprkos svemu živi kao država jer ima teritoriju, narod i vlast

"Republika Srpska je uključena u regionalne i globalne procese. To što netko neće da prizna Srpsku kao državu ne znači da ne treba da je živimo na taj način i samo od nas ovisi da li će to jednog dana biti", kaže Dodik.
Vijesti / Politika | 22. 12. 2017. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

N1 /  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da RS ima stabilne institucije i javne financije, te da može biti jaka ukoliko se svi okupe oko njene "slobode i državnosti", prenosi Srna.

"Republika Srpska je stabilna usprkos opstrukcijama koje smo imali od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH jer su odbijali da ispune određene uvjete za međunarodne aranžmane kojima je trebalo da bude omogućen novac", rekao je Dodik i istaknuo da je u ovom entitetu, zastojem u odlučivanju u institucijama BiH, uskraćeno 782 milijuna KM koji bi bili utrošeni za gospodarstvo, obrazovanje, izgradnju autocesta.

Dodik je sinoć za Televiziju "K-3" istaknuo da je Vlada Republike Srpske uspjela da konsolidira proračuni da RS redovno servisira međunarodne obaveze, isplaćuje plaće i mirovine, te realizira značajne infrastrukturne projekte.

Govoreći o ugledu ovog bh. entiteta u inozemstvu, Dodik je naglasio da Republika Srpska, usprkos svemu, "živi kao država jer ima teritoriju, narod i vlast".

"Republika Srpska je uključena u regionalne i globalne procese. To što netko neće da prizna Srpsku kao državu ne znači da ne treba da je živimo na taj način i samo od nas ovisi da li će to jednog dana biti", kaže Dodik.

On smatra da se svi moraju okupiti oko RS-a, "koja je epicentar svih ideja".

"Ponosan sam kada odem u inozemstvo i vidim da naši ljudi baštine ogromnu ljubav prema Republici Srpskoj", dodao je Dodik.

On je rekao da će bruto domaći proizvod i ove godine iznositi 3,5 posto, što je značajno i pokazuje da se događa određena produkcija, kao i da su ciljevi izgradnja mreže autocesta i zdravstvenih ustanova.

Entitetski predsjednik naveo je da "vanjska politika RS-a nije usmjerena na konflikt sa bilo kojom zemljom".

"Naša vanjska politika nije usmjerena na to da imamo konflikt s bilo kim ili da se miješamo u nečije unutarnje stvari. Imamo problem što se međunarodna politika miješa u unutarnje stvari u BiH i ne mogu biti prihvaćene odluke koje će biti štetne za Srpsku", istaknuo je Dodik i dodao da ne želi da surađuje i ima službeni sastanak s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom "jer je klevetao Republiku Srpsku".

On je naglasio da Rusija podržava Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet BiH.

"Rusija ne podržava skrnavljenje ovog sporazuma i nepravne radnje visokog predstavnika u BiH. Rusija jedina razumije situaciju ovdje i, u tom pogledu, naše politike jesu okrenute prema prijateljima koji žele da na realan način sve ovo prihvate", kaže Dodik.

On je dodao da je Kina koncipirala značajne infrastrukturalne projekte na ovim prostorima, u koje želi da uloži znatna novčana sredstva.

"Moramo reagirati na ovu vrstu priče. Prvi projekt kod nas, koji je realiziran s Kinom, jeste izgradnja Termoelektrane `Stanari`", rekao je Dodik.

Govoreći o općim izborima, koji će biti održani naredne godine, Dodik, koji je i lider SNSD-a, naveo je "da je snaga stranke koju predvodi neprikosnovena, te da je politička utakmica već dijelom završena".

"I mi imamo neku vrstu greške, ali smo prepoznati po tome što imamo odnos prema onome što se zove ideja Republike Srpske, njeno postojanje, život i budućnost", istaknuo je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close