Poruka Crnatku

Republika Srpska može biti mirna  

Palmer je poručio da SAD žele što snažniji razvoj ekonomije i demokracije u BiH, na bazi Ustava BiH i unutarnjeg dogovora tri naroda i dva entiteta.
Vijesti / Politika | 01. 09. 2018. u 11:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao jedanas u Dubrovniku, na marginama Dubrovnik Foruma, sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD-a Matthewom Palmerom o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i regiji.

Kako je priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Palmer je potvrdio snažnu podršku SAD-a Daytonskom sporazumu, kao i procesu europskih integracija i nastavku reformi u BiH.

Tijekom razgovora, Palmer je poručio da SAD žele što snažniji razvoj ekonomije i demokracije u BiH, na bazi Ustava BiH i unutarnjeg dogovora tri naroda i dva entiteta.

U dijelu razgovora o odnosima Republike Srpske i SAD-a, Palmer je, kako navodi Ministarstvo, poručio da Washington uvažava Republiku Srpsku i njezinu ulogu i ustavni kapacitet u okviru BiH, te da teze da su SAD neprijateljski nastrojene prema Republici Srpskoj nisu točne.

Crnadak je istakao da članstvo u Europskoj uniji i regionalna suradnja ostaju vanjskopolitički prioriteti BiH, ali da je razvoj odnosa sa SAD-om za BiH podjednako važan.

''Kao predstavnik Republike Srpske u Vijeću ministara BiH smatram da Republika Srpska može biti potpuno mirna s ovakvim stavovima američke administracije na čelu s predsjednikom Donaldom Trumpom. Za mene je veoma važno da odnosi Republike Srpske i SAD-a budu otvoreni i prijateljski i da Republika Srpska, kao dio BiH, bude važan faktor trajnog mira i dugoročne stabilosti u regiji'', naglasio je Crnadak.

Na sastanku je bilo riječi i o tijeku pregovaračkog procesa Beograda i Prištine, kao i o drugim temama koje se odnose na regiju.

''Ovo je prvi susret ministra s Palmerom otkad je imenovan na dužnost zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a, na kojoj je naslijedio Hoyta Briana Yeea'', priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close