Fotelje

Rekorderi nakon Daytona

Zbog političkih nesuglasica Vlada FBiH i HNŽ-a još uvijek crpe legitimitet i legalitet iz 2015…
Vijesti / Politika | 10. 01. 2022. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija i Hercegovačko-neretvanski kanton imaju najdugovječnije vlade u Bosni i Hercegovini nakon potpisivanja Daytona, piše Večernji list.

''Zbog političkih nesuglasica Vlada FBiH i HNŽ-a još uvijek crpe legitimitet i legalitet iz 2015., kada su imenovane sukladno rezultatima izbora održanih u jesen 2014.'', navodi Večernjak i dodaje kako izborni i drugi zakoni koji reguliraju uspostavu i rad izvršne vlasti u BiH ne poznaju institute tehničkog mandata kao ni prijevremenih izbora.

Novine navode kako je ''olakšavajuća okolnost'' za ove vlade to što bi prema izbornim rezultatima stranke koje čine postojeće vlade vjerojatno bile i u sastavu novih, ali da bi kadrovska struktura bila značajno drugačija.

Večernjak podsjeća kako je zbog imenovanja na novu dužnost Vlada Federacije prvo ostala bez ministrice obrazovanja i znanosti Elvire Dilberović, a zbog smrti i bez Salke Bukvarevića i Vjekoslava Mandića. Dogodilo se i to da su neki ministri mijenjali dres, poput ministra unutarnjih poslova Aljoše Čampare koji je napustio SDA i prešao u stranku Narod i pravda.

S druge strane, jedan broj aktivnih članova Vlade sjedi i na duplim foteljama pa obnašaju i dužnosti zastupnika. To su, osim spomenutog Čampare, Jelka Milićević, Josip Martić, Šemsudin Dedič, Edita Đapo, Edin Ramić i Zora Dujmović.

Podsjetimo, donedavno je i predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg bio i premijer i zastupnik pa se nakon tri godine odrekao zastupničkog mjesta z Skupštini HNŽ-a.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close