Goodbye BiH

Reakcije na Dodikov RSexit

Posljednji potezi iz RS-a i zaključci kojima se predlaže odbacivanje odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika, zahtjev za usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudaca, direktne su prijetnje teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.
Vijesti / Politika | 18. 02. 2020. u 08:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je za N1 kako je uvjeren da do referenduma o odcjepljenju RS-a neće doći, a ako bi se i dogodilo, ne bi imao zakonske validnosti. Ne stišavaju se ni reakcije političkih stranaka iz Federacije. Svi su suglasni da potezi iz entiteta Republika Srpska podrivaju Daytonski mirovni sporazum.

Posljednji potezi iz RS-a i zaključci kojima se predlaže odbacivanje odluka Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika, zahtjev za usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudaca, direktne su prijetnje teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, jasan je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA). Smatra da do trenutne krize ne bi došlo da je ranije reagirao OHR na slične situacije: “BiH je postojala i prije Daytonskog mirovnog sporazuma, ona će nastavljati postojati jedino što može da nestane, ukoliko se potkopa daytonski mirovni sporazum, jeste ono što je nastalo u Daytonu, a to su entiteti prije svega”, prenosi Federalna televizija.

Iz DF-a poručuju da su posljednji potezi člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o Ustavnom sudu BiH, ali i Izbornom zakonu, gdje mu se pridružio lider HDZ-a BiH Dragan Čović, igranje s vatrom i hodanje na ivici mogućih sukoba.

“Igrokaz se nastavlja. Sve bi to možda bilo i zabavno da nema obilježje državnog udara, da ne dovodi do visokog nivoa uznemirenosti građana i da ne ugrožava međunarodni mir, odnosno mir u BiH, odnosno mir i sigurnost u regiji”, upozorava Zlatan Begić, DF-ov zastupnik u PSBiH.

SDP očekuje da će pravosudni organi procesirati sve odgovorne za pokušaj rušenja ustavnog poretka BiH. Isti stav imaju i Socijaldemokrati BiH. Predsjednik ova stranke Enver Bijedić poziva Tužiteljstvo BiH da reagira na ovakvo, kako kaže, flagrantno kršenje presuda Ustavnog suda BiH jer za to ima dovoljno osnova: “Ako se u ovoj zemlji može osuditi neki siromašni čovjek što je ukrao tri metra drva - zamislite kakvu bi kaznu trebao dobiti čovjek koji krši Ustav BiH”.

U SBB-u smatraju da će se trenutna kriza završiti kao i prethodne, te da se sva pitanja moraju rješavati institucionalno.

“Moja poruka gospodinu miloradu Dodiku je sljedeća: Nemojte provincijalizirati niti sebe niti Predsjedništvo BiH tako što ćete ići po mišljenje u Beograd. Mi očekujemo da sve probleme rješavamo dijalogom, razgovorom - bez toga nema izlaska iz bilo koje neugodne situacije”, kaže Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Hrvatska stranka BiH traži reakciju susjedne Hrvatske kao potpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma: “Ona šuti i kao članica Europske unije, iako predstavništvo Unije u BiH s pravom ukazuje kako su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i kako dovođenje u pitanje odluke Ustavnog suda BiH znači narušavanje vladavine prava - temeljnog načela demokratskih društava”.

SDP BiH očekuje od pravosudnih organa države da konačno počnu raditi svoj posao, te da poduzmu konkretne mjere na podizanju optužnica i procesuiranju svih javnih dužnosnika koji pozivaju na podrivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine ili sudjeluju u takvim aktivnostima blokiranjem i opstruiranjem rada državnih institucija.

"Krajnje je vrijeme da se s formalnih osuda pređe na konkretna djela u pravcu zaštite države od sinkroniziranih napada koje u posljednje vrijeme provodi SNSD i Milorad Dodik, uz očitu, pa i javnu, potporu susjedne Republike Srbije", priopćeno je iz SDP-a BiH.

Na potezu je međunarodna zajednica. Hoće li se reakcija OHR svesti na zabrinutost ili će se odvažiti na konkretnije korake?

Kopirati
Drag cursor here to close