Kaos

Reakcije na blokadu migranata: Od ratnog zločina do traženja da se uhiti Herceg

SDP BiH smatra da sramno zaustavljanje autobusa sa migrantima od strane policije Hercegovačko-neretvanske županije pokazuje totalni kolaps državnih institucija i njihovih čelnika.
Vijesti / Politika | 18. 05. 2018. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''SDA i Bakir Izetbegović su teritoriju južno od Ivana prepustili Draganu Čoviću i HDZ-u BiH'', navodi se u reagiranju Nezavisnog bloka povodom nedozvoljavanja migrantima da se iz Sarajeva smjeste u Izbjeglički centar u Salakovcu kod Mostara.


''Privatni nelegalni policijski komesar Dragana Čovića u stanju je prkositi državi i institucijama sistema uvodeći ratna rješenja na velika vrata, a koja su pravomoćno osuđena na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Migranti koji su se našli u našoj zemlji, samo su kolateralna šteta i moneta za potkusurivanje vladajućih partijskih šefova. Još se jednom pokazalo da i SDA koja čini vlast u HNŽ nema nikakav utjecaj na dešavanja južno od Ivana i da je taj prostor prepušten HDZ-u BiH i Draganu Čoviću'', navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, koji navodi kako je ''ovom privatnom odlukom nelegalnog komesara Dragana Čovića u pitanje doveden ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine''.

Foto: Bljesak.info / Migranti u HNŽ-u



SDP BiH smatra da sramno zaustavljanje autobusa sa migrantima od strane policije Hercegovačko-neretvanske županije pokazuje totalni kolaps državnih institucija i njihovih čelnika.

''Činjenica da policija ovog kantona, kojim desetljećima suvereno vlada HDZ BiH, može utjecati na aktivnost pod kontrolom državnih institucija dokazuje da kulminira priča o trećem entitetu i da je policija HNŽ-a pod punom političkom kontrolom Dragana Čovića. Najveći krivac tome je SDA, čije prepuštanje HDZ-u svega što je južno od Ivana sada dolazi na naplatu, na šta upozoravamo već godinama'', navodi SDP.

Građanski savez (GS) poziva na hitno hapšenje premijera Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenka Hercega kojeg u ovoj stranci smatraju kao odgovornog za izdavanje naredbe u vezi sa zabranom ulaska migranata u HNŽ.

Foto: Bljesak.info / Migranti u HNŽ-u

GS je u svome priopćenju ocijenio kako je Vlada HNŽ izvršila "pokušaj državnog udara".

"Vlada HNŽ je nepoštivajući odluke državnih organa izvršila pokušaj državnog udara po direktom nalogu Dragana Čovića. Mi u GS-u smatramo da je ovim konačno obznanjen početak realizacije Čovićevog plana B, odnosno stvaranje paradržavne tvorevine nad kojom država Bosna i Hercegovina nema nikakvu efektivnu kontrolu", naveli su.

Pozvali su, ''obzirom da su iz Vlade HNŽ zaprijetili intervencijom specijalne policije HNŽ'', FUP i SIPA-u da ''hitno reagiraju''.

Demokratska fronta objavila je kako oštro osuđuje zaustavljanje migranata pred tunelom Ivan nazivajući ga ulazom ''u tvorevinu – mrtvaca kojeg Čović ponovo oživljava, Herceg Bosnu''.

''Simptomatična je šutnja zvaničnika HNŽ-a, što je još jedna potvrda da je glavni režiser Dragan Čović koji je naredio komesaru MUP-a HNŽ da zaustavi konvoj s migrantima pri premještanju u Salakovac. Tko je to mogao uraditi ako ne 'hercegovački Baja', jer, bar zvanično, Vlada HNŽ nema informaciju tko je izdao takvu naredbu'', navodi DF i dodaje kako ''potvrđuje li sve ovo da je Dragan Čović izdao ovakvu naredbu u sklopu najavljenog plana B?''.

Foto: Bljesak.info / Migranti u HNŽ-u

Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Boriša Falatar rekao je kako je izbjeglička kriza u BiH kreirana je prvenstveno zato što ljudi koji imaju ovlasti ne preuzimaju odgovornost i ne rade svoj posao.

''Današnja skandalozna odluka da se između dva kantona uspostavi granica pokazuje da smo sa ovakvom politikom svakim danom udaljavamo od temeljnih europskih vrijednosti i države kakvu naši građani zaslužuju. Granice u BiH ne smiju postojati i samim tim je današnja odluka je neprihvatljiva'', izjavio je Falatar. 

Foto: Bljesak.info / Migranti u HNŽ-u

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović osudio je današnje događaje i odluku MUP-a HNŽ-a da se kolona s migrantima i izbjeglicama vrati za Sarajevo.

Kako je naglasio u priopćenju, BiH je jedinstvena i nedjeljiva država, zbog čega smatra da niti jedan komesar kantonalne policije ne može postavljati granice, silom zaustavljati i opstruirati zvanične odluke državnih organa.

Foto: Bljesak.info / Migranti u HNŽ-u

''Zaustavljanje autobusa s migrantima i izbjeglicama na području HNŽ udar je na državu. Rušiteljima ustavno-pravnog poretka i mrziteljima BiH poručujem da će odgovarati za ovo'', naveo je Dunović.

Kopirati
Drag cursor here to close