Kriza na pomolu

Reakcije iz Srpske: Početak kraja BiH

Vijesti / Politika | 24. 09. 2021. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: stav.ba / Ilustracija

Savjetnik za pravna pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da se političkom odlukom Ustavnog suda BiH o šumama od Republike Srpske otima više od 50 posto teritorija i da će se taj "perfidni plan pokazati fatalnim po BiH".

"Odluka Ustavnog suda BiH nije pravna, nego politička odluka, umotana u pravnu oblandu, kojom se Republici Srpskoj bukvalno otima više od 50 posto teritorija, odnosno perfidno pokušava poništiti ne samo teritorijalni integritet Republike Srpske, nego i pravni subjektivitet Republike Srpske", istaknuo je Tegeltija.

Plan rušenja RS-a

On je ocijenio da je to "pokušaj da se Republika Srpska svede na nekakvu virtualnu tvorevinu koja nema svoju teritoriju niti pravni subjektivitet koji faktički ne postoji nikako drugačije nego na papiru".

"Ovo treba posmatrati posebno u kontekstu općeg političkog napada na Republiku Srpsku na svim poljima, od bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka i nametanja zakona, preko otimanja i uzurpacije institucija od strane Željka Komšića i Bisere Turković, pa do otimanja teritorija preko Ustavnog suda BiH", naveo je Tegeltija.

On je ocijenio da je riječ o "perfidnom planu potpunog rušenja Republike Srpske".

"Taj perfidni plan će se, siguran sam, na kraju ipak pokazati fatalnim, ne po Republiku Srpsku, nego po BiH. Republika Srpska nije obranjena olovkom, nego životima najboljih sinova srpskog naroda, pa je, Bogami, neće olovkom ni rušiti", poručio je Tegeltija.

Ustavni sud BiH utvrdio je da nisu u skladu sa Ustavom BiH pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, i to u dijelu u kojem se navodi da su šume vlasništvo Srpske.

"S obzirom na to da je na osnovu ranije prakse iz nekoliko odluka, od kojih je vodeća o statusu državne imovine BiH, Sud je zaključio da Republika Srpska kao entitet u okviru BiH nema ustavnu nadležnost za rješavanje pitanja državne imovine dok se to ne riješi odgovarajućim zakonom na nivou BiH", izjavio je Srni registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Kraj BiH 

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je Srni da je nova odluka Ustavnog suda BiH, kojom se utvrđuje da pojedine odredbe Zakona o šumama Republike Srpske, odnosno one odredbe u kojima se navodi da su šume na području Srpske u njenom vlasništvu, nisu u skladu s Ustavom BiH, svakako politička i predstavlja nastavak stvaranja atmosfere početka kraja državne zajednice BiH.

Karan je podsjetio da je Ustav BiH, odnosno Aneks četiri Daytonskog sporazuma, jasan u dijelu u kojem broji nadležnosti zajedničkih organa BiH i u tvrdnji da sve ostale nadležnosti pripadaju entitetima, te da imovina nije navedena kao nadležnost zajedničkih institucija, kao i da je Daytonskim mirovnim sporazumom predviđeno da imovina pripada entitetima na čijoj se teritoriji nalazi.

"Također, sporazumom o sukcesiji zemalja nasljednica bivše Jugoslavije predviđena je raspodjela između pravnih sljedbenika bivše SFRJ, a ne ulazi se u područje vlasništva nad podijeljenom imovinom između različitih nivoa uprave unutar zemalja sljedbenica", naveo je Karan.

Ukidanje RS-a

On je naglasio da Ustavni sud BiH s ovom odlukom, nastavlja niz u donošenju svojih odluka, kao što su odluka koja se odnosi na Zakon o poljoprivrednom zemljištu, potom i odluka koja se tiče koncesije Hidroelektrane "Buk Bijela" kojima se pokušava na sve načine oduzeti imovina Republici Srpskoj i prenijeti na nivo BiH, odnosno želi se stvoriti unitarna BiH i ukinuti Republika Srpska.

Profesor Karan je ponovio da BiH nema svoju imovinu.

On je ukazao da se Ustavni sud BiH, umjesto da čuva Ustav BiH, ponovo stavio u ulogu suda koji krši Ustav BiH, oduzima ustavna prava i na samom kraju, uništava državnu zajednicu čiji Ustav bi trebalo da štiti.

"Republika Srpska i građani Republike Srpske nemaju namjeru da odustanu u borbi za očuvanje Republike Srpske, te ovakvu odluku možemo tumačiti samo kao odluku koja će doprinijeti stvaranju još čvršćeg jedinstva i namjere srpskog naroda da svim raspoloživim pravnim sredstvima odgovori na ovakve odluke političkog karaktera i da očuva interese Republike Srpske", poručio je Karan.

Kopirati
Drag cursor here to close