Reakcije iz BiH

Usvajanje Rezolucije o genocidu: Jednima civilzacijski, a drugima neprijateljski čin

Nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici stigle su brojne reakcije iz BiH
Vijesti / Politika | 18. 06. 2021. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Crne Gore je glasovala o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koju je inicirala Bošnjačka stranka Crne Gore, a ona je usvojena s 55 glasova za, 19 protiv, sedam je bilo suzdržanih, a odmah su stigle reakcije iz Bosne i Hercegovine.

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, pozdravio je odluku Skupštine Crne Gore da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

''Smatram to civilizacijskim činom posebno zbog činjenice da se time zabranjuje negiranje genocida'', izjavio je Komšić i dodao:

'Bosna i Hercegovina i Srbija bi morale učiniti isto.''

Džaferović: Civilizacijski iskorak i obnova povjerneja

Usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore predstavlja civilizacijski iskorak i neizmjeran doprinos obnovi povjerenja, te jačanju mira i stabilnosti u regiji, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

''Zato pozdravljam ovu odluku Skupštine Crne Gore i doživljavam je kao iskren i prijateljski čin. Prihvaćanje činjenica utvrđenih u presudama Međunarodnog suda pravde i Haškog tribunala je jedini ispravan put u sagledavanju prošlosti, a suočavanje s istinom i prihvaćanje pravde jeste nužan uvjet izgradnje trajnog mira i zdravih odnosa'', dodao je Džaferović.

Dodik: Akt neprijateljstva prema Srpskoj i Srbima

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da su parlamentarne političke partije koje su u Skupštini Crne Gore usvojile Rezoluciju o zabrani negiranja genocida u Srebrenici ispoljile otvoreni akt neprijateljstva prema Republici Srpskoj i Srbima.

"Mi ćemo znati kako da se odnosimo prema njima. Šteta je što je dio većine, koji je i srpskim glasovima ušao u parlament Crne Gore popustio pred pritiscima i ucjenama i na takav način se obračunao sa Srbima i Republikom Srpskom. Bilo bi mnogo bolje da su istine radi, budućnosti radi i novih generacija radi pogledali izvještaj koji je načinila Nezavisna komisija na čelu s Gideonom Greifom o Srebrenici i odredili se o tome", istaknuo je Dodik upitan da prokomentira usvajanje Rezolucije o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici u Skupštini Crne Gore.

Dodik je naglasio da je Skupština Crne Gore sinoć na mala vrata uvela i verbalni delikt u državu koja se stoljećima dičila slobodarstvom.

"Ako Parlamentarna skupština BiH nije usvojila jedan takav akt postavlja se pitanje što je to motiviralo Crnu Goru da se o tome određuje, posebno ako je riječ o tragičnim događajima koji nemaju veze s Crnom Gorom. Ako je DPS-u proradila savjest, jer je njen lider sudionik ratnih događnja 90-ih, nije jasno što je druge političke partije u Crnoj Gori rukovodilo za jednu sramnu rezoluciju kakva je sinoć usvojena u crnogorskom parlamentu", rekao je Dodik.

Majkić: Izdaja koja se ne može zaboraviti

Dušanka Majkić, delegatkinja SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ocijenila je da su kao bomba odjeknuli sinoćnje izglasavanje u crnogorskom parlamentu Rezolucije o genocidu u Srebrenici i smjena ministra pravde Vladimira Leposavića i poručila da se ova izdaja ne može zaboraviti.

''Sada kada su najveći svjetski autoriteti počeli osporavati događaje u Srebrenici iz prethodnog rata, crnogorski parlament se odlučio na ovaj sramni korak uperen protiv cijelog srpskog naroda'', zaključila je Majkić.

Prema njenim riječima, žalosno je u što su se pretvorili snaga i energija višemjesečnih litija za koje se očekivalo da će roditi neku novu Crnu Goru, “o kojoj je pjevao Njegoš”.

Majkić je naglasila da je zato “Srbima teško prihvatiti da se samo za jedno večer izglasavanjem ove sramne antisrpske rezolucije Crna Gora vratila na put koji joj je zacrtao aktualni predsjednik Milo Đukanović”.

''Danas kada su sve ale krenule na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod izdaja je najsnažnija stvar koja se jednom narodu može učiniti. I nikada se ne može zaboraviti'', poručila je Dušanka Majkić.

Srebrenička udruženja: Jesu li BiH i Srbija spremne slijediti CG?

Iz Pokreta "Majke enklava Srebrenice i Žepe" i udruženja "Žena Podrinja" danas je priopćeno da je usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Skupštini Crne Gore, nakon više od 25 godina od genocida u Srebrenici, veliki iskorak demokracije u Crnoj Gori.

“Imaju li zastupnici u Bosni i Hercegovini i Srbiji spremnosti da učine isto? Ne zbog nas, niti zbog njih već zbog budućnosti, budućih generacija”, navodi se u priopćenju.

Iz udruženja pozivaju zastupnike u Parlamentu BiH i zastupnike u Skupštini Srbije da slijede primjer kolega iz Crne Gore i da na istini i pravdi zajedno grade put prema miru i stabilnosti u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close